Venemaa hoiatas USA-d Süüria lõhestamise eest (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdi rahvakaitseüksuste võitlejad.
Kurdi rahvakaitseüksuste võitlejad. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

Vene välisminister Sergei Lavrov süüdistas Ameerika Ühendriike riigi loodeosas kurdi separatismi toetamisega katses Süüria lõhestada.

Lavrov süüdistas USA-d püüdes luua Süüria loodeosas kvaasiriiki Süüria Demokraatlike Jõudude abiga.

Pentagoni toetusega on Islamiriigi vastu võitlev kurdienamusega rühmitus suutnud luua autonoomia ligi veerandil Süüria territooriumist.

Vene välisministri sõnul kavatseb USA eraldada territooriumi, mis võiks saada prototüübiks uuele riigile ning millest saaks Iraagi kurdide alade liitmisega luua ühtse Kurdistani.

«Ma ei välista, et Ühendriigid üritavad reeglina selles piirkonnas säilitada olukorda, kus rahu loomine ei ole võimalik,» lausus Lavrov. «Sellises mudases vees on neil lihtsam oma saaki püüda. See ei ole kunagi heaga lõppenud.»

Ühendriikide ja kurdide edukas koostöö Süürias ja Iraagis äärmuslastega võitlemisel on kütnud mõlema riigi kurdides separatistlikku meelsust. USA ei ole kurdi omariiklust toetanud, kuid on poolt mõlema riigi põhjaosas isemajandava kurdienamusega piirkonna loomisele, mis pakuks alternatiivi Damaskuse režiimile.

Süüria Demokraatlikud Jõud ei ole kutsunud president Bashar al-Assadi kukutama. Selle poliitiline tiib Süüria Demokraatlik Nõukogu on alustanud kõnelusi valitsusega, lootuses teatud iseseisvust säilitada.

Assad on lubanud võtta tagasi iga sentimeetri riigi territooriumist kas diplomaatilisel teel või jõu abil.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles