Taliban kinnitas esmakordselt rahukõnelusi USA-ga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talibani võitlejad Nangarhari provintsis.
Talibani võitlejad Nangarhari provintsis. Foto: Parwiz Parwiz / REUTERS / Scanpix

Talibani delegatsioon kohtus Kataris USA erisaadiku Zalmay Khalilzadiga, et arutada võimalusi Afganistani konflikti lõpetamiseks, teatas äärmusliikumine täna ja kinnitas sellega esmakordselt rahukõneluste pidamist USA-ga.

Khalilazad on USA erisaadik Afganistani rahupüüdluste asjus. Tema ülesanne on lõpetada Afganistani sõda läbirääkimiste teel.

Kohtumine Khalilazadi ja teiste USA ametiisikutega leidis aset eile, ütles Taliban avalduses. Selle saatis meili teel ajakirjanikele Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid.

Talibani esindajad ütlesid Khalilzadile, et välisvägede viibimine Afganistanis on suur tõke rahuni jõudmise ees, kuid mõlemad pooled nõustusid kohtumisi jätkama.

Uudisteagentuuriga Associated Press vestelnud ja anonüümsust palunud Talibani ametnikud ütlesid, et kohtumisel toimus üldine arutelu.

USA suursaatkond Kabulis keeldus Talibani teadet kommenteerimast. Küll aga ütles saatkond, et Khalilzad on täna Kabulis ja kohtub Afganistani presidendi ja peaministriga.

Khalilzad saabus Kabuli Katarist. Enne seda käis ta ka Pakistanis, Araabia Ühendemiraatides ja Saudi Araabias. Tal on käsil esimene Lähis-Ida ringreis pärast erisaadikuks saamist septembris.

Väidetavalt kohtusid USA ametnikud Talibani esindajatega ka juulis pärast Afganistanis juunis lühiajaliselt kehtinud ajaloolist relvarahu. Kumbki pool tollal kohtumist ametlikult ei kinnitanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles