Portugali tabas orkaani asemel «surematu» torm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali rannik orkaani eel.
Portugali rannik orkaani eel. Foto: RAFAEL MARCHANTE/REUTERS/Scanpix

Troopiline torm Leslie räsib Portugali tugevate tuulte ja vihmaga ning kuigi sel ei ole enam orkaani võimsust, põhjustab Ibeeria poolsaarele jõudnud maru siiski suurt kahju.

Täna öösel maabunud tugevad tuulehood on murdnud puid ja jätnud Portugalis tuhandeid majapidamisi elektrita.

Kuigi teateid hukkunutest pole, soovitavad Portugali võimud rannikul elavatel inimestel koju jääda, kuna Leslie tuulte kiirus ulatus enne nõrgenemist kuni 48 meetrini sekundis.

Portugali lennufirma TAP tühistas tormi tõttu seitse lendu.

Raskete ilmastikutingimuste tõttu on 13 piirkonnas väljastatud hoiatused. Portugalis said kõige rohkem kannatada pealinna Lissaboni ümbrus ning Leiria ja Coimbra riigi keskosas. Torm juuris puid ning tekitas suurt kahju sõidukitele ja hoonetele.

Hispaania tsiviilkaitseagentuur hoiatas, et torm võib olla kohati veel väga tugev ning riigi põhja- ja idaosas sajab paduvihma.

Meteoroloogid hoiatasid, et Lesliest võib saada viimase 150 aasta võimsaim torm, kuid maru nõrgenes enne Portugali rannikule jõudmist täna varahommikul.

«See on juba allapoole orkaanitaset,» hindas eile õhtul Soome meteoroloogiateenistuse valvespetsialist Jari Tuovinen.

Kuigi torm on nõrgenenud, jätkab see tõenäoliselt ka tänase jooksul nii Ibeeria poolsaare kui Madeira, Asooride, Kanaari saarte ja Maroko põhjaosa kimbutamist tugevate tuulte ja ohtliku merevee tõusuga.

Leslie näol on tegu kummalise nähtusega, sest orkaan on püsinud Atlandi ookeanil juba 20 päeva ning jõudnud selle ajaga Ameerika Ühendriikide idaranniku lähedalt Euroopasse. Lisaks ei ole USA-d räsivad orkaanid Euroopas kuigi tavalised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles