Türgi meedia võis anda ajakirjaniku tapmise kohta meelega eksitavat infot (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia tunnistas, et ajakirjanik Jamal Khashoggi suri kuningriigi Istanbuli konsulaadis.
Saudi Araabia tunnistas, et ajakirjanik Jamal Khashoggi suri kuningriigi Istanbuli konsulaadis. Foto: SCANPIX

Asjatundjad suhtuvad kahtlusega Türgi ajalehes Sabah avaldatud infosse, et kadunud Saudi Araabia ajakirjanik Jamal Khashoggi võis oma tapmise salvestada Apple'i kellaga, mis oli sünkroniseeritud tema pruudi kätte jäänud iPhone'iga.

Ajalehe andmetel salvestas kell konsulaadis toimunu heli ning laadis selle pilve Khashoggi kontole, kuigi saudid üritasid seda kustutada.

Telekanali CNN asjatundjate hinnangul on salvestiste vahendamine telefoni teoorias võimalik bluetooth-ühendusega, kuid turvaala- ja tehnoloogiaasjatundjad peavad seda ebatõenäoliseks, sest ühendus toimib vaid lühikese vahemaa tagant.

Telekanaliga konsulteerinud spetsialistide hinnangul on oletatavad salvestised pigem saadud türklaste poolt Saudi Araabia konsulaati paigaldatud seadmete abil, mida nüüd üritatakse varjata.

«Türklased ei usalda diplomaate ja kuulvad pealt, mis konsulaatides ja saatkondades toimub. Kui tõepoolest on olemas mõrva jäädvustanud salvestised, siis ma usun, et need saadi pigem sellisel moel,» ütles luureasjatundja Robert Baer.

Türgi endine diplomaat, kes on kursis oma kodumaa julgeolekuoperatsioonidega, oli Baeriga sama meelt.

«See nutikellajutt on rumal eksitamine,» ütles ta.

USA president Donald Trump ütles eile, et pole kadunud ajakirjaniku saatuse osas kuigi lootusrikas ja mees võib tõepoolest surnud olla.

«Asjad ei näi selles osas kuigi head olevat,» tõdes Trump.

Khashoggi läks kaduma üle nädala eest pärast sisenemist Istanbulis asuvasse Saudi Araabia konsulaati. Kahtlustatakse, et Saudi ametnikud tapsid ja tükeldasid ta.

Olukord pingestab suhteid Saudi Araabia tähtsaima liitlase USA-ga, mille senaatorid nõuavad Valgelt Majalt jõulist reaktsiooni.

«Ma arvan, et me teaksime juba. See oli meie esimene lootus, et teda pole siiski tapetud, kuid asjad ei näi kuigi head selle üle otsustades, mida ma olen kuulnud,» ütles Trump Valges Majas ajakirjanikele.

Trump oli varem päeval telekanali CBS usutluses öelnud, et Khashoggi kadumise taga võib olla Saudi Araabia ning kui see tõesti nii on, siis Washington karistab seda karmilt.

Saudi Araabia pole seni teinud Türgiga koostööd uurimises, millega üritatakse välja selgitada Khashoggi saatust, ütles eile Türgi välisminister.

«Me pole jätkuvalt näinud koostööd sujuva uurimise tagamiseks ning kõige päevavalgusesse toomiseks. Tahame seda näha,» ütles Mevlüt Çavuşoğlu riikliku uudisteagentuuri Anadolu vahendusel.

Välisminister ärgitas Ar-Riyadi andma ligipääsu Türgi uurijatele.

«Saudi Araabia peab laskma Türgi prokuröridel ja ekspertidel siseneda konsulaati,» rõhutas Çavuşoğlu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles