Facebook kustutas 60 Venemaal näotuvastustarkvara loomiseks kasutatud kontot (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näotuvastustarkvara.
Näotuvastustarkvara. Foto: Damir Sagolj / Reuters / Scanpix

Sotsiaalmeediavõrgustik Facebook eemaldas sel nädalal üle 60 konto, mida kasutati Venemaal näotuvastustarkvara loomiseks.

Neljapäeval eemaldas Facebook kõik kontod, mis olid seotud firmadega SocialDataHub ja Fubutech.

Facebooki sõnul rikkus nende tegevus andmete varumisel sotsiaalmeediaplatvormi kasutustingimusi. Väljaanne New York Times sai enda valdusesse koopia ettevõtetele saadetud kirjast.

«Facebookil on alust arvata, et teie töö valitsuse heaks sisaldas isikute sotsiaalmeediakontodel olevate fotode tuvastamist, et kasutajate isikuid kindlaks teha,» seisis kirjas. Facebook nõudis ettevõtetelt ka ülevaatliku tegevuslogi kõigist kogutud andmetest.

Reedeses intervjuus Timesile väitis mõlema ettevõtte tegevjuht Artur Hatšujan, et Facebooki tegevus kontode kustutamisel oli ebaaus, sest ettevõtted olid kogunud infot Google`ist mitte Facebookist.

Fubutech on tunnistanud, et kogub informatsiooni Vene valitsuse heaks näotuvastuse tarkvara loomiseks, kuid Hatšujani sõnul ei tea nad täpselt, mida sellega peale hakata.

«Võib-olla ühildavad valitsuse tellijad meie tarkvara järelvalvekaameratega. Võib-olla ühildavad nad selle sotsiaalmeediaprofiilidega,» märkis Hatšujan.

Facebook ei usu ettevõtja selgitusi. Sotsiaalmeediahiiglase kõneisiku Katy Dormeri sõnul ei suhtu Facebook sellisesse tegevusse kergelt ning tõsiasi, et firmade osas on võetud ette karistavaid samme, näitab, et neil on piisavalt tõendeid rikkumisest.

Facebook lisas ametlikus teates Reutersile, et arvatavasti leiavad nad veel kontosid ja profiile, mis olid kasutustingimuste rikkumisega seotud.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles