Kuidas takistada Ühtse Venemaa konkurenti võitmast? Tühista valimised (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valentin Konovalov pensionireformi vastasel üritusel.
Valentin Konovalov pensionireformi vastasel üritusel. Foto: Alexandr Krõažev / Sputnik / Scanpix

Kommunistliku Partei kandidaadi populaarsus kohalikul tasandil on ajanud paanikasse Venemaa võimupartei ja kõige lihtsam viis probleemi lahendamiseks on valimised tühistada.

Kommunistide noor edulugu Valentin Konovalov peaks olema praegu Siberi noorim kuberner, kuid valimised, mida ta pidanuks võitma, lükati edasi.

Praktiliselt tundmatu 30-aastane Konovalov kerkis pinnale protestilaine harjal ja võitis eelmisel kuul Hakassia Vabariigis korraldatud arvamusküsitlustes Ühtse Venemaa toetusega kandidaati kuberneri kohale. Kreml aga ei soovi kohta käest anda ja leidis viisi, kuidas kaotust vältida.

«See on absurdne,» sõnas Konovalov. Seni on kaks tema konkurenti kandideerimisest loobunud, lükates mõlemal juhul sellega hääletamist kaks nädalat edasi ja nüüd väidab valimiskomisjon, et Konovalov on oma paberitöö vigaselt esitatud. Tõenäoliselt kõrvaldatakse ta selle pärast valimistelt.

«Me oleks pidanud valimised pika puuga võitma,» lausus Konovalov. «Nüüd üritavad nad ebaseaduslikult võimul püsida.»

Vene võimupartei on hakanud järsult toetust kaotama ning kohalikud ametnikud on sunnitud võimu säilitamiseks erinevaid viise leiutama. Näiteks oli Siberi idaosas üks teine kommunistide kandidaat võidukursil kuni äkitselt ilmnes Kremli toetusega kandidaadile suur häälte kasv. Moskva tühistas valimised, öeldes, et tegu oli kunstliku häältetõstmisega.

Ühtse Venemaa toetus on langenud ajaloo madalaimale tasemele, küündides vaid 31 protsendini. Paljud venelased on rahulolematud majandusliku stagnatsiooniga ja korruptsiooniga valitsusametites.

Lisaks viis valitsuse toetuse kiiresti allamäge tugevalt ebapopulaarne pensioniea tõstmise reform, millele kommunistid on jõuliselt vastu seisnud.

Venemaal ei ole «korraldatud demokraatia» midagi ebatavalist ning kandidaatide selekteerimine ja tulemuste ette määramine on tavalised nähtused. Viimati on võimudel aga ka sellega raskusi tekkinud.

Konovalovit nähti samuti nn tehnilise kandidaadina, kes seati üles, et demokraatiat etendada, kuid mingit võiduvõimalust talle ei ennustatud. Kommunistlik Partei on üldse Venemaal täitnud mugava opositsiooni rolli.

Millalgi valimiste käigus ilmnes siiski, et tegelikult ei olegi kõik ainult vormistamise küsimus ning «tehnilisest kandidaadist» sai tegelik kandidaat.

Praeguse kuberneri kabinetiülema Vladislav Nikonovi sõnul võib Konovalovi kandidatuuri tühistamine aga kurjalt kätte maksta ja opositsioonikandidaat muutub sellega tagakiusatud kangelaseks.

«Valitsus peab nüüd tegelema oma enda loodud kriisi lahendamisega. Kui sa ei oska võimu säilitada, ei ole sinu koht poliitikas,» märkis Nikonov.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles