Paavst Paulus VI kuulutati täna pühakuks (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Paulus VI kanoniseerimise tseremoonia.
Paavst Paulus VI kanoniseerimise tseremoonia. Foto: Andrew Medichini / AP / Scanpix

Paavst Paulus VI-st, kes viis 1960. aastatel läbi põhjalikud katoliku kiriku reformid, sai täna pühak.

Paavst Franciscus allkirjastas märtsis määrused paavst Paulus VI ja 1980. aastal missal maha lastud San Salvadori peapiiskopist Óscar Romero kanoniseerimise kohta neile omistatavate imetegude alusel. Franciscus kuulutas mõlemad pühakuks.

Aastatel 1963-1978 Vatikani ja roomakatoliku kirikut juhtinud Paulus VI kuulutati sel eesmärgil õndsaks 2014. aasta oktoobris ja Romero 2015. aasta mais.

Paulus VI viis lõpule Vatikani teise kirikukogu reformid, mis muutsid oluliselt usklike ja preestrite suhteid ning avasid katoliku kiriku dialoogi teiste religioonidega.

Ajalooliselt ladina keeles peetud missa tõlgiti kohalikesse keeltesse ja seni näoga altari poole seisnud preestrid pöördusid koguduse poole.

Paavst Paulus VI peetakse Franciscuse suureks eeskujuks, õnnistamismissal nimetas praegune paavst eelkäijat vapraks kristlaseks.

Paulus VI oli pärit Põhja-Itaaliast ja tema kodanikunimi oli Giovanni Battista Montini. Paavstiks valiti ta 1963. aastal ja ta pidas seda ametit 15 ühiskondliku murrangu aastat, mil paljud usklikud ja preestrid kirikule selja keerasid.

Tema paavstiaastaid iseloomustab ilmalikkuse ja ühiskondliku liberaliseerumise tõus. Siiski ei nõustunud Paulus VI tühistama rasestumisvastaste vahendite keeldu, ehkki vastav kirikukomisjon hääletas selle poolt.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles