Porošenko: Ukraina pole Vene kiriku kanooniline territoorium (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko Kiievis Sofia väljakul ühispalvusel kõnet pidamas.
Ukraina president Petro Porošenko Kiievis Sofia väljakul ühispalvusel kõnet pidamas. Foto: Mykola Lazarenko / AP / Scanpix

Ukraina pole iialgi kuulunud ega kuulu ka tulevikus kanooniliselt Vene õigeusu kiriku alla, sõnas Ukraina president Petro Porošenko täna. 

«(Konstantinoopoli) Oikumeeniline Patriarhaat on lõplikult kuulutanud ebaseaduslikuks Kiievi metropoolia annekteerimise Moskva poolt 17. sajandil. See ütles selgelt ja üheselt, et Vene Õigeusu Kirikul pole mingit kanoonilist õigust õigeusu kirikule Ukrainas, et meie õigeusu kirik ei kuulu Vene õigeusu kiriku alla. Ning et Ukraina ei olnud iialgi ega saa iialgi Vene kiriku kanooniliseks territooriumiks,» sõnas Porošenko Kiievis Sofia väljakul.

Ukraina jaoks on ühendatud kohalik kirik oluline riikliku julgeoleku seisukohast, sõnas Porošenko. 

«Tomose (kiriklik edikt) ja autokefaalia (kiriklik iseseisvus) küsimus ulatub kirikuelu raamidest väljapoole,» lisas president.

«See puudutab meie iseseisvust, see on meie riikliku julgeoleku küsimus, meie riikluse küsimus. See on maailma geopoliitika küsimus. Ja kui see ei ole, siis miks ometi arutati üleeile väljakuulutatud (Konstantinoopoli) oikumeenilise patriarhi (Bartholomeose) otsust Vene Föderatsiooni julgeolekunõukogu kohtumisel, mida juhtis (Vene president Vladimir) Putin,» küsis Porošenko retooriliselt. 

Istanbulis asuv Konstantinoopoli Oikumeeniline Patriarhaat teatas neljapäeval, et nõustub tunnustama Ukraina õigeusukiriku sõltumatust.

Seda on soovinud Kiiev, kuid samm ähvardab pingestada suhteid Moskvaga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles