Rouhani: USA sanktsioonidel pole enam mõju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: AP/Scanpix

USA uutel sanktsioonidel Iraani nafta- ja gaasisektorile pole Islamivabariigile mingit mõju, ütles Iraani president Hassan Rouhani täna. 

«USA on juba teinud kõike, mida on tahtnud,» sõnas Rouhani Teherani Ülikoolis peetud kõnes. 

USA on hakanud taaskehtestama Iraanile sanktsioone pärast 2015. aasta tuumaleppest väljaastumist mais. Neljandal novembril jõustuvad uued USA sanktsioonid Iraani vastu.

Viimastel kuudel on Iraani tabanud majandushädad, mille käigus on Iraani rahvusvaluuta langenud rekordmadalale ja riigis on puhkenud rahutused. 

Ühendriigid tahavad, et ka teised riigid lõpetaksid Iraani nafta importimise. 

Praegune USA valitsus eesotsas president Donald Trumpiga on Iraani suhtes ajaloo kõige vaenulikum, ütles Rouhani, kes rõhutas, et Iraan ületab sanktsioonidest tingitud kahju ühtsuse ja sisuga. 

Sanktsioonide eesmärk on vahetada välja (Iraani) režiim, lisas Rouhani. USA väitel on karistusmeetmete eesmärk aga Iraani poliitika muutmine. Washington tahab, et Iraan lõpetaks erinevate relvarühmituste toetamise Lähis-Ida regioonis ja oma ballistiliste rakettide programmi. 

2015. aastal Iraani ning suurriikide kuuiku - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Saksamaa, Hiina ja Venemaa - vahel sõlmitud tuumalepe vabastas Iraani riigi tuumaprogrammiga seotud sanktsioonidest riigi tuumategevuse piiramise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles