Merkeli liitlasi tabas Baieris valus kaotus (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP / Scanpix

Saksa liidukantsleri Angela Merkeli konservatiivide sõsarparteid Kristlik-Sotsiaalset Liitu (CSU) tabas pühapäeval Baieri liidumaa valimistel valus lüüasaamine, mis võib avaldada mõju kogu valitsuskoalitsioonile.

CSU sai 37,2 protsenti häältest, kaotades nõnda absoluutse enamuse jõukal liidumaal, kus nad on pea üksi valitsenud alates 1960. aastatest. Nelja aasta eest oli CSU toetus Baieri valimistel 10,5 protsendipunkti kõrgem (47,7).

Rohelised kogusid 17,5 protsenti häältest, saades teise tulemuse ja kahekordistades oma toetust võrreldes 2013. aastaga.

Immigratsioonivastane Alternatiiv Saksamaale (AfD) võitis 10,2 protsenti häältest ning on nüüd esindatud Saksa 16 liidumaa parlamentidest 15-s.

Merkeli teine koalitsioonipartner, 150 aasta vanune Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD) sai viienda tulemuse 9,7 protsendiga, mis on vähem kui pool 2013. aastaga võrreldes ja nende halvim tulemus Baieris pärast Teist maailmasõda.

"Loomulikult ei ole see CSU jaoks kerge päev," ütles Baieri peaminister Markus Söder oma poolehoidjatele Münchenis, lisades, et partei aktsepteerib seda "valulist tulemust alandlikkusega".

Ta rõhutas samas, et CSU on endiselt liidumaa tugevaim partei mandaadiga moodustada järgmine Baieri valitsus.

Söderi sõnul on tema eelistuseks paremtsentristlik koalitsioon. See tähendaks, et CSU võtab partneriks konservatiivse rühmituse  Vabad Valijad, mis võitis 11,6 protsenti häältest.

Teiseks võimalikuks partneriks on rohelised.

Baieri liidumaa parlamenti pääsesid ka Vabad Demokraadid 5,1-protsendise toetusega, kuid neid ei ole uue koalitsiooni moodustamiseks vaja.

CSU liider ja Saksa siseminister Horst Seehofer ütles, et ta jagab parteijuhina vastutust valimistulemuse eest ning on valmis arutama nende tagajärgi, kuid mitte otsekohe.

Itaalia paremäärmusliku Liiga juht, asepeaminister Matteo Salvini tervitas AfD tõusu, öeldes, et "Baieris võitis muutus".

Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) peasekretär Annegret Kramp-Karrenbauer möönis, et kibe kaotus Baieris peegeldas valijate rahulolematust Saksa võimukoalitsiooni sisevõitlustega Berliinis.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles