Kas ameeriklased on Marsilt ja eurooplased Veenuselt?

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steven Erlanger (vasakul) ja Jill Dougherty. FOTO: Pm
Steven Erlanger (vasakul) ja Jill Dougherty. FOTO: Pm Foto: Pm

Tunnustatud Ühendriikide ajakirjanikud, üle 30 aasta CNNis töötanud Jill Dougherty ja New York Timesi diplomaatiline korrespondent Steven Erlanger vestlesid Postimehega vastuolulisest USA presidendist Donald Trumpist, tema suhtumisest meediasse ja kuvandist Euroopas.

-Kuid mis paneb Euroopat Trumpi vihkama? Kas selle taga on tema imago meedias? Ta pole ju tegelikkuses Euroopale midagi teinud. Kui räägime NATOst ja sellest, et ta nõudis Euroopalt suuremat panust, siis seda tegi ju ka endine USA president Barack Obama.

S. E: Aga miks Euroopa Obamat armastas? Asi on Trumpi stiilis.

Tunnen end ameeriklasena, kuigi pole seal väga pikka aega elanud. Meil oli poeet Walt Whitman, kes kirjutas endast poeemi, kus ütles: «Sisaldan mitmusi» (I contain multitudes). Mõtlen nii Ameerikast, see on nii suur ja nii kirju. Kõik eelarvamused, mis Ameerika kohta olla võiksid, leiavad seal kinnitust.

Obama tundus eurooplastele eurooplasena. Prantslased armastasid teda, sest ta oli métis – segarassi esindaja. Prantslased ütlesid, et ta pole orja, vaid aafriklase järeltulija. Ka sakslased armastasid Obamat. Eurooplastele meeldivad demokraadid, nad ei ole vabariiklastest väga vaimustuses.

Trumpi ei peeta demokraadiks. Ta on liiga suurustlev, vana, vastandav ja tülinoriv. Ta ei näi kultuursena, ta ei loe raamatuid. Euroopa, ma jätaks siinkohal Balti riigid välja, on elanud väga mõnusat ja mugavat elu. USA vihmavari katab seda, kaitsele ei pea väga palju kulutama, neil on väga hea sotsiaalkindlustussüsteem, pikad puhkused – kõik on suurepärane.

Inimesed ei taha, et neile meelde tuletataks selle ühiskonna hinda. Trump on otsekohene ja liialdab. Mul pole muud seletust.

J. D: Ärge unustage, et Donald Trumpi kommunikatsioon on väga ebaselge. Tema võib üht öelda ja tema valitsus hoopis midagi muud.

Euroopa võiks mõista, ja arvan, et paljud siin ka mõistavad, et Trump ei räägi nendega. Trump räägib alati oma toetajaskonnaga. Kui ta kritiseerib Euroopat, tahab ta, et tema kuulajaskond kuuleks teda Euroopat kritiseerimas. Sel juhul kasutab ta Euroopat peksukotina, et oma valijaskonnale tugev näida.

Taolise mentaliteedi mõistmine on väga oluline. Tuleb suhelda nende inimestega valitsuses, kes tahavad, et suhe jätkuks.

President võib vihane olla, sest tahab vihane näida. Osa sellest on teater. Kuid tema valitsuses on inimesi, kes on vastutustundlikud – diplomaadid ja ametnikud.

Kokkuvõttes ei tee USA midagi teistmoodi, võrreldes teiste administratsioonidega, kui välja jätta kaubandus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles