May Põhja-Iiri liitlane: leppeta Brexit on tõenäoliselt vältimatu (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Iirimaale eristaatust nõudev plakat Suurbritannias.
Põhja-Iirimaale eristaatust nõudev plakat Suurbritannias. Foto: Wiktor Nummelin/TT / TT NEWS AGENCY/Scanpix

Üks Suurbritannia peaministri Theresa May Põhja-Iiri liitlastest ütles, et leppeta Brexit tuleva aasta märtsis on tõenäoliselt vältimatu.

Põhja-Iirimaa Demokraatliku Unionistide Partei (DUP) esindaja Sammy Wilson sõnas, et eilsed erakorralised kõnelused Londoni ja Brüsseli vahel polnud edukad. «Arvestades viisid, kuidas EL on käitunud ja nurka, kuhu nad May on surunud, pole lepet, mis minu hinnangul parlamendi alamkojas heakskiidu saaks,» märkis Wilson.

«Seetõttu on leppeta lahkumine tõenäoliselt vältimatu,» lisas ta.

Pärast eilsete läbirääkimiste läbikukkumist, asuvad Suurbritannia ja EL lahutuslepet taas arutama kolmapäeval, kuid seda ilma võimaliku leppe mustandita.

London ja Brüssel pole jõudnud üksmeelele viisis, kuidas hoida avatuna piir Põhja-Iirimaa ja Iirimaa vahel.

May pakkus välja, et enne üldisema kaubandusleppe saavutamist, mis kaotaks piirikontrollide vajaduse, võiks britid järgida ELi tollireegleid. Paljud euroskeptilised konservatiivid, kaasa arvatud ministrid ja DUP nõuavad, et vahesammul oleks konkreetne lõpukuupäev, kuid Brüssel sellega ei nõustu.

May konservatiivid sõltuvad alamkojas DUP kümnest parlamendiliikmest. Alamkoda hääletab iga Brüsseliga sõlmitud lõpliku Brexiti-leppe üle.

«Vaadates objektiivselt, mida EL meile pakub, siis leppega lahkumine oleks meile halvem, kui leppeta lahkumine,» ütles Wilson. «Seetõttu on May hull, kui laseb end veenda seda vastu võtma.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles