Üheksa märkimisväärsemat hetke Trumpi «60 minuti» intervjuust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump kampaaniaüritusel.
Donald Trump kampaaniaüritusel. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP/Scanpix

USA president Donald Trump ütles eile eetrisse läinud intervjuus CBSile, et Vene president Vladimir Putin on tõenäoliselt seotud tapmiste ja mürgitamistega, kuid mitte nende riigis.

«Muidugi ei peaks nad seda tegema,» lisas president.

Trump puudutas CBSi saates «60 minutit» oma suhet Põhja-Koreaga, Hiinaga, Venemaaga ja oma Valge Maja meeskonnaga.

Kui saatejuht Lesley Stahl küsis temalt väidete kohta, et ta väldib Putini kritiseerimist, polnud ta väitega nõus. «Arvan, et olen isiklikult tema vastu väga karm. Kohtusin temaga,» meenutas Trump suure kriitikatule alla sattunud tippkohtumist Helsingis, mille käigus ta keeldus toetamast USA valitsuse arvamust, et Venemaa sekkus 2016. aasta presidendivalimistesse USAs.

Kaheksa ülejäänud märkimisväärset hetke CBSi intervjuust Trumpiga:

Venemaa sekkumine 2016. aasta valimistesse

Pärast Putini kommentaare küsis Stahl Trumpilt, kas tema arvates sekkus Moskva USA 2016 . aasta presidendivalimistesse, mispeale Trump vastas, et tema arvates ei saa näpuga näidata vaid Venemaa peale.

«Nemad sekkusid aga ma arvan, et Hiina sekkus ka. Ja ma arvan, et teised riigid…» sõnas Trump. «Ma arvan ausaltöeldes, et Hiina on suurem probleem.»

Põhja-Korea

Kui Stahl küsis Trumpilt sõbraliku suhtumise kohta Põhja-Korea liidrisse Kim Jong-uni, ütles Trump, et teadis Kimi inimõigusrikkumisest, kuid tema pingutused on päädinud väiksema ohuga USA-le.

«Muidugi. Ma tean kõike seda. Tähendab, ma pole laps. Ma tean neid asju,» ütles ta.  «Vaadake, las see olla. Ma saan temaga väga hästi läbi. Meie vahel on hea sünergia. Vaadake neid jubedaid ähvardusi, mis tehti. Neid ähvardusi pole enam.»

Hiina kaubandussuhted

Tump ütles, et võib Hiinale kaubandustariifid määrata. USA kehtestas Hiinale juba 250 miljardi dollari ulatuses tariife ja USA president ähvardas sellele lisada, kui Hiina asub mässama USA farmerite ja teiste tööstuste vastu.

«Nad tahavad läbi rääkida…nad tahavad läbi rääkida» ütles Trump.

Kui temalt küsiti, kas ta on läbirääkimisteks valmis, vastas Trump: «Mul on väga hea keemia president Xiga (Hiina presidendi Xi Jinpingiga). Ma ei tea kas see nii ka edaspidi saab  olema. Ütlesin talle, et me ei saa lubada, et Hiina viib USAst igal aastal 500  miljardit dollarit välja».

Muelleri juurdlus

Kui Stahl Trumpilt küsis, kas ta lubab mitte sekkuda eriuurija Robert Muelleri juurdlusesse, keeldus president vastamast ja sõnas vaid, et mingit kokkumängu Kremliga polnud.

«Ma arvan, et see on väga ebaaus uurimine, sest mingit kokkumängu ei olnud,» märkis ta.

Stahl küsis seepeale, et miks ta pole nõus lubama, et ei sekku Muelleri uurimisse, vastas Trump, et «Mingit kokkumängu pole olnud. Miks ma peaks teile midagi lubama? Kui ma luban, siis luban. Teile ei pea ma midagi lubama. Ja ma ei kavatsegi seda teha».

Abikaasa Melania Trumpi kommentaarid ebausaldusväärsete Valge Maja ametnike kohta

«Ma tunnen samamoodi. Ma ei usalda kõiki Valges Majas, olen teie vastu aus,» ütles Trump.

«Olen tavaliselt valvel,» lisas ta. «Ma pole laps, see on karm töö. Valge Maja on karm koht. Rünnakud…laimamine, tagarääkimine. Samas, tunnen end siin omamoodi mugavalt.»

Elu poliitikas

Stahl küsis Trumpilt, mida ta on presidendina õppinud ja mis teda ameti juures kõige enam üllatas. Trump, kel polnud enne Valget Maja mingit poliitilise ametikoha kogemust, kurtis seepeale Washingtoni poliitilise õhkkonna üle.

«Tavatsesin öelda, et sitkeimad inimesed on Manhattani kinnisvaramehed ja blää blää. Nüüd ütlen, et nad on lapsed,» sõnas Trump. «Sitkeimad on poliitikud. See on kõige petlikum ja õelam maailm. See on õel ja täis valesid ning pettust.»

Kliimamuutused

Kui Trumpilt küsiti, kas tema arvates on kliimamuutus pettus, vastas ta: «Ma arvan, et midagi on toimumas. Midagi on muutumas ja see muutub tagasi. Ma ei usu, et see on pettus. Aga ma ei arva, et selle taga on inimesed. Ma ei taha anda triljoneid ja triljoneid dollareid. Ma ei taha kaotada miljoneid ja miljoneid töökohti.»

«See võib samahästi ümber pöörduda. Me räägime enam kui miljonist aastast,» lisas ta.

Stahl meenutas talle teadlaste arvamust, kelle sõnul on kliimamuutus aegade halvim. «Peaksite mulle näitama neid teadlasi, sest neil on suured poliitilised eesmärgid,» ütles seepeale Trump.

Kavanaugh süüdistaja Christine Blasey Fordi mõnitamine Mississippi kampaaniaüritusel

«Ütlen teile seda. Viis, kuidas tänast ülemkohtunikku (Brett) Kavanaugh'd koheldi, sai vahevalimistel suureks mõjutajaks. Kas olete näinud, mis küsitlused näitavad?» märkis Trump.

«Arvan küll, jah. Tegin seda,» vastas Trump Stahli küsimusele, kas ta enda arvates kohtles Fordi austusväärselt.

«Teate mis?» lisas Trump, kui Stahl talle meenutas, et ta süüdistas Fordi valetamises. «Ma ei hakka seda arutama, sest me võitsime. See ei ole oluline. Me võitsime.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles