Ametist lahkuv Rootsi peaminister sai ülesande valitsus moodustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Stefan Löfven
Rootsi peaminister Stefan Löfven Foto: MANDEL NGAN/AFP

Rootsi ametist lahkuv sotsiaaldemokraadist peaminister Stefan Löfven sai esmaspäeval ülesande uus valitsus moodustada.

Paremtsentristliku Mõõduka Koonderakonna liider Ulf Kristersson teatas päev varem, et loobub esialgu katseist valitsus kokku panna. Tema sõnul eeldused selleks vähemalt esialgu puuduvad.

Ei vasak- ega paremtsentristlik blokk ei võitnud enamust 9. septembril peetud valimistel, raskendades sellega stabiilse koalitsiooni moodustamist. 

Löfveni sotsiaaldemokraadid säilitasid oma positsiooni suurima erakonnana ja nende punaroheline koalitsioon kogus ühe parlamendikoha rohkem kui paremtsentristid.

Olulise rolli kaalukeelena said parempopulistlikud Rootsi Demokraadid.

Rootsi poliitilise süsteemi kohaselt on parlamendi esimehel neli võimalust teha kandidaadile ülesandeks moodustada valitsus, mille seadusandjad heaks kiidavad. Kui see ei õnnestu, korraldatakse uued valimised.

Parlament avaldas Löfvenile septembris umbusaldust, mis tähendas tema valitsuse lahkumist võimult. Alates 2014. aastast võimul olnud Löfven täidab valitsusjuhi kohustusi kuni uue valitsuse moodustamiseni.

«Parlamendi spiiker andis mulle ülesande uurida võimalust valitsus moodustada,» lausus Löfven pressikonverentsil Stockholmis, lubades keskenduda koostööle vasak- ja paremtsentristliku bloki vahel.

«See vajab alandlikkust ja kompromisse kõigilt osapooltelt,» märkis Löfven, kellel on õnnestumiseks aega kaks nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles