Austraalia kaalub saatkonna kolimist Tel Avivist Jeruusalemma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scott Morrison pressikonverentsil Canberras.
Scott Morrison pressikonverentsil Canberras. Foto: DAVID GRAY / REUTERS

Austraalia kaalub oma Iisraeli saatkonna kolimist Tel Avivist Jeruusalemma, teatas teisipäeval peaminister Scott Morrison.

Morrison ütles pressikonverentsil, et on avatud ettepanekule tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana. 

Peaminister kinnitas samas, et Austraalia on endiselt pühendunud kahe riigi lahendusele.

"Kui aga aus olla, siis see pole sujunud kuigi hästi. Mingit erilist edu ega edasiminekuid pole saavutatud. Ei saa jätkata sama asja tegemisega ja oodata erinevaid tulemusi," tõdes valitsusjuht.

Morrisoni üllatav avaldus tuli vaid päevi enne parlamendi äärmiselt olulisi vahevalimisi, kus kaotus viiks Morrisoni erakonnalt ühe koha enamuse.

Morrison eitas, et tema arvamus on kuidagi Ühendriikide poolt survestatud või seotud vahevalimistega.

USA kolis oma saatkonna Tel Avivist Jeruusalemma juba kevadel ja tunnustas Jeruusalemma Iisraeli pealinnana. Otsusele järgnes vägivallalaine, milles on viimastel andmetel hukkunud vähemalt 205 palestiinlast ja juudiriigi sõdur. Enamik palestiinlasi tapeti piirirahutuste käigus, mõned hukkusid Iisraeli õhu- ja suurtükirünnakutes. Hulgaliselt inimesi on saanud mõlemal poolel vigastada. 

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ähvardas pühapäeval "väga tugevate löökidega" Palestiina islamiliikumist Hamas. 

"Hamas pole ilmselgelt sõnumist aru saanud - kui need rünnakud ei peatu, siis need peatatakse teisiti, väga, väga tugevate löökide kujul," ütles Netanyahu kabinetikoosolekul. 

"Me oleme lähedal teistlaadi tegudele, mis hõlmaksid väga tugevaid lööke. Kui Hamas on arukas, siis peatab see rünnakud ja vägivalla koheselt," ütles Netanyahu. 

Reedel hukkus kokkupõrgetes Gaza sektori ja Iisraeli piirialal seitse palestiinlast. Samuti andis Iisraeli valitsus reedel vägivallalaine tõttu korralduse peatada koheselt kütusetarned Gaza sektorile. Iisrael süüdistab Hamasi rahutuste kasutamises suitsukattena rünnakute korraldamiseks.  

Iisrael ja palestiinlased peavad mõlemad Jeruusalemma oma pealinnaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles