Otsib lahendust? Mayl on Brexiti päästmiseks vähem kui 36 tundi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May.
Briti peaminister Theresa May. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA/POOL / EPA/Scanpix

Suurbritannia peaminister Theresa May kohtub homme ELi liidritega otsustavaks Brexiti läbirääkimiste sessiooniks. Kohtumist varjutab Euroopa Ülemkogu presidendi Donald Tuski hoiatus, et britid kihutavad leppeta lahkumise poole.

Läinud nädalavahetusel aset leidnud Brexiti läbirääkimised polnud edukad, sest Londonil ja Brüsselil ei õnnestunud jõuda üksmeelele viisis, kuidas hoida avatuna piir Põhja-Iirimaa ja Iirimaa vahel.

May pakkus välja, et enne üldisema kaubandusleppe saavutamist, mis kaotaks piirikontrollide vajaduse, võiks britid järgida ELi tollireegleid. Paljud euroskeptilised konservatiivid nõuavad, et vahesammul oleks konkreetne lõpukuupäev, kuid Brüssel sellega ei nõustu.

Läbirääkimistel viibinud anonüümsust palunud allikate sõnul oldi lähedal leppe mustandi saavutamisele, kuid London lükkas selle viimaks siiski tagasi.

Brexiti-meelsed meeleavaldajad May lahkumisplaani vastu Suurbritannias Londonis meelt avaldamas. 
Brexiti-meelsed meeleavaldajad May lahkumisplaani vastu Suurbritannias Londonis meelt avaldamas. Foto: Rob Pinney / ZUMAPRESS.com

Nüüd on Mayl vähem kui 36 tundi, et leppega lahkumine päästa. Briti peaminister kohtub Euroopa liidritega uuesti homme õhtul.  

May pidas eile Briti parlamendi alamkojas erakorralise kõne, milles kaitses läbirääkimistel saavutatud progressi. Samas lisas ta, et ELi ettepanek Põhja-Iiri piiri lahendamiseks ähvardab Suurbritannia terviklikkust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles