Kanada seadustas kanepi kasutamise mõnuainena (73)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine lehvitamas Kanada lippu, millel on vahtraleht asendatud kanepilehega.
Naine lehvitamas Kanada lippu, millel on vahtraleht asendatud kanepilehega. Foto: CHRIS ROUSSAKIS / AFP/Scanpix

Kanadast sai eile esimene suur lääneriik, mis seadustas marihuaana ning korrastas selle müügi ja rekreatiivse kasutamise. 

«Me ei legaliseeri kanepit sellepärast, et peame seda kasulikuks meie tervisele. Me teeme seda, sest teame, et see ei ole hea meie lastele,» ütles peaminister Justin Trudeau reformi eelõhtul. «Me teame, et peame tegema paremat tööd meie kaste kaitsmisel ning elimineerima või massiivselt kärpima organiseeritud kuritegevusele minevaid kasumeid.» 

Kanepiseadus täidab Trudeau 2015. aasta valimiskampaania lubaduse ja teeb Kanadast teise riigi Uruguay järel, mis seadustab selle kasutamise mõnuainena. 

Seaduse rakendamist jälgivad tähelepanelikult järgmiste, 2019. aasta valimiste eel nii kanadalased kui ka teised riigid, mis peaministri sõnul võivad eeskuju järgida, kui meede osutub õnnestunuks.  

Trudeau ise tunnistas 2013. aastal, et on suitsetanud kanepit oma elus viis või kuus korda, sealhulgas sõpradega peetud peol pärast valimist parlamenti.

Ta on öelnud ka, et tema venda Micheli süüdistati väikse koguse marihuaana omamises enne, kui ta 1998. aastal laviini all hukkus. See olevat mõjutanud tema otsust teha ettepanek selle seadustamiseks. 

Trudeau büroost öeldi, et peaministril ei ole siiski plaani hakata ostma või tarvitama kanepit. 

Kanada statistikaameti prognoosi kohaselt ostab 2018. aastal legaalsetest müügikohtadest kanepit 15 protsenti kanadalastest ehk umbes 15 protsenti kogu rahvastikust. Umbes 4,9 miljonit suitseb seda juba praegu.

Uute reeglite kohaselt tohivad vähemalt 18- kuni 19-aastased kanadalased (Quebecis on varsti piiriks 21 eluaaastat) osta kuni 30 grammi kanepit või kasvatada kodus kuni nelja kanepitaime. 

Viimaste küsitluste kohaselt toetab kanepi seadustamist umbes 70 portsenti kanadalastest.

Vaata maailmakaardilt, kus kanep veel seaduslik on: 

 

Kanepi kasutamine mõnuainena on ebaseaduslik enamikes maailma riikides. Tänaseks on Uruguay ja Kanada ainsad riigid maailmas, kus kanepi kasutamine ja müük on üleriigiliselt lubatud.

USAs on kanepi kasutamine mõnuainena seaduslik üheksas osariigis ja pealinnas Washingtonis. Föderaaltasandil on kanepi tarbimine tänini ebaseaduslik.

Kohtuotsused Gruusias ja Lõuna-Aafrikas legaliseerisid kanepi isikliku kasutamise ja kasvatamise aga mitte müümise. Piiratud keeluseadused on jõustatud Hollandis ja Hispaanias, kus kanepi müük on lubatud selleks loa saanud asutustes.

Kanepi kasutamine ravieesmärkidel on seaduslik näiteks Austraalias, Kanadas, Tšiilis, Colombias, Saksamaal, Kreekas, Iisraelis, Itaalias, Hollandis, Peruus, Poolas, Sri Lankal ja Suurbritannias (alates käesoleva aasta esimesest novembrist). USAs on kanepi kasutamine ravieesmärkidel lubatud 31 osariigis ja Columbia ringkonnas.

Lisaks on mitmes maailma riigis kanepi kasutamine dekriminaliseeritud, mis tähendab, et kanepi omamine ei ole kriminaalkorras karistatav (selle eest saab tihti kiirusületamisega sarnase trahvi). Teistes riikides on aga karistused karmimad, näiteks osades Aasia ja Lähis-Ida riikides võib isegi väikese kanepi koguse omamise eest sattuda mitmeks aastaks vangi.  

Kommentaarid (73)
Copy
Tagasi üles