Sanktsioonid on mõjunud Venemaa majandusele üllatavalt hästi (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lukoili naftajuhe Lääne-Siberis.
Lukoili naftajuhe Lääne-Siberis. Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS/

USA järjekordsed sanktsioonid Venemaale on pannud nafta hinna ja rubla liikuma erinevates suundades, mis on sobivaks kombinatsiooniks Venemaa majandusele.

Alates augusti keskpaigast on Venemaa peamise eksportartikli, nafta, hind kerkinud 14 protsenti, samal ajal kui rubla on nõrgenenud alates aprillist 15 protsenti. Aprillis kehtestas USA sealsetesse presidendivalimistesse sekkumise eest Venemaale järjekordsed sanktsioonid.

Augustis kehtestati Venemaale uued sanktsioonid keemiarünnaku tõttu Suurbritannias.

See aga tähendab, mida rohkem dollarites nomineeritud nafta hind kerkib, seda rohkem iga dollari eest venelased rublasid saavad.

Venemaa naftagigantide Rosneft ja Lukoil aktsiate hinnad on sel aastal kerkinud vastavalt 56 ja 39 protsenti, mis on märkimisväärselt enam kui nende lääneriikide konkurentidel.

«Venemaal läheb paremini nii kõrgema nafta hinna kui ka nõrgema rubla korra, aga eelarveperspektiivist lähtudes on see kahekordselt positiivne,» ütles The Wall Street Journalile varahaldusettevõtte Aberdeen Standard Investments arenevate turgude võlakirjaportfellide juht Viktor Szaboo.

Sanktsioonid on alandanud ka idanaabrite välisvõla taset samal ajal kui üldiselt on nii riikide kui ka ettevõtete võlatase kasvanud. Prantsusmaa suurpanga Société Générale hinnangul on välisinvestorite hoitud võlakirjade tase alates 2016. aastast kahanenud selle aasta esimeses kvartalis 32 protsendini sisemajanduse kogutoodangust. Samal ajal jooksevkonto ülejääk oli märtsi lõpu seisuga 18,3 miljardit dollarit võrrelduna 14,6 miljardi dollariga varasemas kvartalis.

«Venemaa on kohandunud nafta madalate hindadega ja sanktsioonidega hämmastavalt,» kirjutasid analüüsifirma CreditSights analüütikud klientidele. «Riigivõlg on sobivalt madal ja väliskohustuste tase on nüüd märkimisväärselt madalam.»

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles