Pildid ja video: Kertši ründaja oli ähvardanud kättemaksuga kiusamise eest (19)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestuspaik Kertši kutsekooli lähistel.
Mälestuspaik Kertši kutsekooli lähistel. Foto: AP/Scanpix

Krimmi poolsaarel Kertši tehnikakolledžis hukkus eile rünnakus 21 inimest, umbes 40 inimest on lõhkekeha plahvatuse järel saadud vigastustega haiglas. Ründaja olla endise tüdruksõbra väitel soovinud kättemaksu oma kiusamise eest.

Krimmis eile toimunud koolirünnakus hukkunute arv tõusis 21ni, teatas Vene tervishoiuministeerium täna. Haavatuid on 40. 

«Suri veel üks tüdruk, alaealine,» ütles tunnustamata Krimmi Vabariigi juht Sergei Aksjonov Kertšis ajakirjanikele.

Arvu sees on ka Kertši polütehnikumis plahvatuse korraldanud ja tule avanud 18-aastane Vladislav Rosljakov.

Tervishoiuminister Veronika Skvortsova ütles Vene meediale, et võimud valmistuvad viima vähemalt kümmet haavatut õhutsi Venemaa haiglatesse operatsioonile.

Kertši omavalitsuse asejuht Diljaver Melgazijev ütles varem, kui hukkunute arv oli veel 20, et hukkunutest 15 olid õpilased ja viis täiskasvanud. Viimased olid esialgsetel andmetel kooli töötajad.

Võimud otsivad taga ka Kertši polütehnikumi ründaja võimalikku kaasosalist. Võimud ütlesid varem, et 18-aastane Vladislav Rosljakov tegutses üksinda, kuid Aksjonovi sõnul tegutses Rosljakov koolis üksinda aga võimude arvates võis tal olla kaasosaline, kes aitas rünnakut kavandada.

Spekulatsioonid motiivide osas

Ametliku versiooni puudumisel on kuhjunud spekulatsioonid Kertši kolledžis tule avanud Rosljakovi motiivide osas.

Rünnaku motiivi teooriaid on mitu. Spekuleeritakse, et ta oli tülis kooli õpetajatega. Ühe allika sõnul pole veel kinnitust saanud tema väidetavad seosed äärmusrühmitustega.

Vene väljaande Kommersant sõnul kasvas nooruk üles üsna vaeses perekonnas liikumispuudega isaga.

Väljaande sõnul oli Rosljakovi ema Jehoova tunnistaja – usulahk, mis on Venemaal keelatud ja ekstremistlikuks kuulutatud. Rosljakovi ema töötab koristajana ühes Krimmi haiglatest, kus koolitulistamise ohvreid abistati.

Mitmed väljaanded on võrrelnud Rosljakovi tegu 1999. aastal USAs aset leidnud Columbine`i koolitulistamisega, kus hukkus 13 inimest. Sarnaselt ühele toonasele tulistajale kandis ka Rosljakov valget t-särki.

Kommersandi teatel liikus ründaja erinevate ruumide vahel ja käitus nagu kogenud eriüksuslane, visates enne ruumi sisenemist sinna isevalmistatud granaadi ja asus seejärel inimesi tulistama.

Rosljakov oli saanud relvaloa septembris ning soetanud 150 padrunit mõni päev enne Kertši koolis tule avamist.

Tunnustamata Krimmi Vabariigi juhi Sergei Aksjonovi sõnul ei olnud neljanda kursuse õpilane varem mingit kahtlust äratanud ning õpetajate sõnul oli tegu rahuliku noormehega.

Endine tüdruksõber rääkis kättemaksuihast

Täna rääkis aga Rosljakovi endine tüdruksõber Vene meediale, et noormees oli lubanud maksta kätte enda kiusamise eest.

«Ta rääkis, et ta kaotas usu inimestesse, kui tema klassikaaslased hakkasid teda alandama selle tõttu, et ta polnud samasugune nagu kõik teised,» ütles 15-aastane Zlata nimeline tüdruk Kremli-meelsele telekanalile RT. «Vladislav jutustas mulle pidevalt oma sagedastest tülidest teda ümbritsevate inimestega.»

Tüdruku sõnul ei soovinud Rosljakov kõige selle tõttu enam elada.

Ka rääkis tüdruk, et Rosljakov oli vaimustuses relvadest ning tema lemmikuks olla olnud libliknuga.

Intervjuust ei selgunud, millal Rosljakov ja neiu olid lahku läinud. Küll kirjeldas ta noormeest hea inimesena.

«Kui me hakkasime väljas käima, oli kõik hästi. Ta oli lahke ja tähelepanelik, ta aitas mind, kui asjad läksid kehvasti. Mul on kahju inimestest, keda ta tulistas ja mul on väga kahju, et ta ennast tappis. Ta oli väga hea sõber,» lausus Zlata.

Haiglas peamiselt plahvatusohvrid

Koolirünnakus hukkunud surid peamiselt kuulihaavadesse ning haiglates on suuremas osas plahvatusohvrid, ütles Vene tervishoiuminister täna.

Ministri sõnul toimus plahvatus suure hulga metallosistega täidetud isetehtud lõhkeseadme õhkimisel.

«Laste lihased on väikeste metallesemete toimel hakklihaks muutunud. Neilt, kel on siseorganid vigastada saanud, leiame maksa, soolestiku ja soonte seest seibe, metallkuule. Nii suur oli löögijõud,» ütles minister. Ta märkis et kannatanutel on mitu vigastust.

«Jäsemete amputeerimine: mitmel inimesel puudub jalalaba, säär, väga rängad pehmete kudede rebestused, mitmel inimesel on siseorganid katki,» lisas ta.

Rosljakovist on venekeelses meedias avaldatud alljärgnev pilt.

Uudisteportaali Lenta.ru sõnul sisenes 18-aastane Rosljakov kella 12.20 paiku koolisööklasse, jättis sinna lõhkeseadeldisega koti, lahkus seejärel ruumist ja avas tule ruumis viibinud inimeste pihta. Üks pealtnägija ütles Vene meediale, et tulistamine kestis umbes 15 minutit.

Uurimiskomisjoni teatel sooritas noormees pärast rünnakut enesetapu ja tema surnukeha leiti koolimaja esimesel korrusel asunud raamatukogust. Tema kõrvalt leiti tulirelv.

«Tapja lasi end maha, tegi enesetapu. Ta oli selles kolledžis neljanda aasta õpilane,» märkis Aksjonov. «See on kolossaalne tragöödia.»

Vene ametnike selgitused kolledžis juhtunu ja kannatanute arvu kohta on mitu korda muutunud. Esmalt teatati gaasiplahvatusest, seejärel kooli sööklas kell 12 plahvatanud metalli täis lõhkekehast. 

Uurijate sõnul ei menetleta juhtunut enam terrorirünnaku, vaid mõrvana.

Polütehnikumi kodulehe teatel võetakse kooli õppima alates 14-aastasi lapsi ja õpe kestab neli aastat.

Anonüümsust palunud pealtnägija ütles uudisteagentuurile AFP, et viibis tulistamise alguses klassiruumis.

«Kui me kõik jooksime koridori, siis seal teised jooksid ja karjusid, et mingi automaadiga vend tulistab suvaliselt inimesi teineteise järel,» ütles kooliõpilane. «Siis kärgatas tugev plahvatus, kuid Jumal tänatud, et olin juba väljas ning nägin, kuidas plahvatuse laine viskas osad meie omadest aknast välja.» 

Teine pealtnägija, kooli lähedal töötav Sergei, ütles veebilehele Kerch.tv, et kuulis pauku ja tulistamist. Verise särgiga Sergei ütles, et ohvrid viidi minema ühiskondliku transpordiga, väikebusside ja bussidega, ning igas kiirabis oli kaks või kolm inimest. Samuti tõdes Sergei, et nägi ilma jalgade ja käteta inimesi.

Kohaliku meedia sõnul rääkisid pealtnägijad tulistamisest ja üritusest võtta pantvange.

Hoone evakueeriti ja eraldati. Hoone ümber paigutati sõjaväeüksused.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles