Soome kohus mõistis kurikuulsa Johan Bäckmani aastaks tingimisi vangi (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Bäckman 2008 aastal Tallinnas Pronkssõduri juures.
Johan Bäckman 2008 aastal Tallinnas Pronkssõduri juures. Foto: Toomas Huik

Helsingi esimese astme kohus mõistis kurikuulsale Kremli-meelsele dotsendile Johan Bäckmanile ühe aasta pikkuse tingimisi vangistuse, samuti peab mees maksma kopsakat hüvitist.

Bäckmanile pandi süüks YLE ajakirjaniku Jessikka Aro halvustamist ning laimamisele ässitamist. Justiitsametkonnad leidsid, et Bäckmani tegevuse ajendiks oli Aro tegevus Venemaalt lähtuva infosõja paljastamisel.

Süüdistuses märgiti, et Bäckman andis MV-Lehti väljaandjale Ilja Janitskinile avaldamiseks oma artikleid ning Aro puudutavaid materjale. Bäckmani väited aktiveerisid omakorda internetitrollid, kes saatsid Arole häirivaid sõnumeid nii vene, inglise kui ka soome keeles nii telefonitsi kui ka interneti vahendusel.

Prokuratuuri hinnangul põhjustas Bäckman Yle ajakirjanikku korduvalt ähvardades ning kontakteerudes hirmu ning häiris olulisel määral Aro elukorraldust.

Kohus leidis, et Ilja Janitskin oli alates 2014. aastast kuni 2018. aasta märtsini desinformatsiooni ning Kremli propagandat avaldavate väljaannete MV-lehti ja Uber Uutiset omanik, peatoimetaja, vastutav toimetaja ning nende sisu eest vastutav isik. Janitskin mõisteti 16 kuriteoepisoodi eest üheks aastaks ja kümneks kuuks reaalselt vangi.

Kohtu hinnangul avaldati MV-lehes arvukalt solvavaid ja rassistlikke artikleid, mis sisaldasid valeandmeid ning halvustavaid vihjeid. Artiklites käsitleti ka isikute eraelulisi üksikasju.

Süüdistuse saanud MV-lehti naistöötajale mõisteti kolme kuu pikkune tingimisi vangistus.

Kõigil kolmel tuleb tasuda kahjutasu ning hüvitisi ühtekokku 136 000 euro ulatuses. Samuti tuleb neil hüvitada vastaspoole õigusabikulud kümnete tuhandete eurode ulatuses.

YLE-s uuriva ajakirjanikuna töötav Aro kirjutas džihadistide propagandast, kui sattus lugema raporteid Venemaa internetitrollidest, keda väidetavalt rahastab Kreml. Nende ülesanne on luua ja levitada valeinformatsiooni.

Aro pöördus seejärel 2014. aastal avalikkuse poole abipalvega leida selliseid trolle ja mõista nende eesmärki Soomes. Mõni päev hiljem sekkus Bäckman, kes ajakirjaniku sõnul algatas tema vastu aktiivse kampaania.

Bäckman osales 2014. aastal Krimmi nn referendumil sõltumatu vaatlejana ja tunnistas valimised demokraatlikuks. 2008. aastal avaldas ta Eesti poliitikat kritiseeriva raamatu pronkssõduri teemal. Kolm aastat hiljem kehtestati talle ajutine Eestisse sissesõidu keeld.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles