FBI lekitaja mõisteti neljaks aastaks vangi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine FBI agent Terry Albury kohtusaalist lahkumas.
Endine FBI agent Terry Albury kohtusaalist lahkumas. Foto: AP/Scanpix

USA-s mõisteti neljapäeval neljaks aastaks vangi endine Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) agent, kes oli lekitanud sisedokumente, millest ilmnes, kuidas agentuur kasutas rassilist profileerimist terroritõrjejuurdlustes.

Seitseteist aastat FBI-s töötanud Etioopia pagulase poeg Terry Albury tunnistas end Minnesota kohtus toimunud istungil süüdi, kuid eitas soovi kedagi ohtu seada.

"Me viime läbi võib-olla kõige agressiivsemat kampaaniat lekete vastu oma ministeeriumi ajaloos," on öeldud justiitsminister Jeff Sessionsi avalduses. 

"Taolisi kuritegusid, nagu selle kohtuasja süüalune toime pani, ei sallita. Nende üle mõistetakse kohut ja karistatakse seaduse kogu rangusega."

Albury töötas FBI Minneapolise osakonnas 2016. ja 2017. aastal, kui ta lekitas juurdlust ja pealtkuulamist puudutavaid agentuuri juhiseid.

Neist nähtus, kuidas agentuur saab kasutada rassilist ja usulist profileerimist juurdluse suunamisel, väänata reegleid imbumiseks aktivistide rühmadesse ning luurata ajakirjanike järele. 

Albury kaitsjate sõnul märkas ta ainsa mustanahalise väliagendina Minneapolise osakonnas oma meeskonna rassistlikke kalduvusi. Need omakorda muutsid raskemaks võita usaldust sealses somaallaste kogukonnas, kust oli mitmeid noori mehi ühinenud äärmusrühitustega Al-Shabab ja Al-Qaeda. 

Albury kaitsja kinnitas, et too ei soovinud paljastada saladusi, vaid leida tundlikku tasakaalu vabaduse ja julgeoleku vahel. 

Prokurörid nägid aga Albury tegevuses soovi kätte maksta oma tööandjale ja väitsid, et ta oleks dokumentide lekitamist jätkanud. 

Ligi aasta tagasi teatas Sessions, et justiitsministeerium on algatanud lekete osas 27 juurdlust. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles