Trump ähvardas saata sõjaväe immigrantide "rünnakut" peatama (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: AFP / Scanpix

USA president Donald Trump ähvardas neljapäeval saata sõjaväe Mehhiko piirile ja sulgeda see migrantide "rünnaku" eest.

Mitu tuhat Hondurasest teele asunud migranti on liikumas karavanina läbi Kesk-Ameerika USA suunas.

Trumpi sõnul on tegemist Guatemala, Hondurase ja El Salvadori rünnakuga Ühendriikidele, milles on süüdi demokraadid. President lisas, et migrantide karavanis on "PALJU KURJATEGIJAID".

"Ma pean nõudma Mehhikolt kõige karmimal moel see rünnak peatada ja kui nad seda ei suuda, saadan ma kohale USA sõjaväe ja SULGEN MEIE LÕUNAPIIRI!"

Trump on teinud piirimüürist ühe oma presidentuuri põhiteemadest, kuid neljapäevane torm Twitteris oli iseäranis raevukas. 

Trump märkis, et on isegi valmis tooma ohvriks hiljuti uuendatud Põhja-Ameerika vabakaubandusleppe Mehhiko, Ühendriikide ja Kanada vahel, uue nimega USMCA.

"Rünnak meie riigi lõunapiirile, sealhulgas kuritegelike elementide ja UIMASTITE sisseimbumisega, on mulle Presidendina kaugel tähtsam kui kaubandus või USMCA," säutsus Trump. 

Valge Maja pressiesindaja Sarah Sanders märkis samal ajal, et administratsioon soovib kirglikult ebaseadusliku sisserände küsimust lahendada ning teeb piiril head tööd. 

USA välisminister Mike Pompeo lahkus neljapäeval ringreisile piirkonnas, mis esmalt viib teda Panamasse, reedel aga Mehhikosse. 

Mehhiko külastus on iseäranis tähtis tulevastele suhetele, sest see toimub just enne presidendiks valitud Andres Manuel Lopez Obradori ametissevannutamist detsembris. 

Mehhiko tõenäoline tulevane välisminister Marcelo Ebrard ei omistanud Trumpi avaldustele erilist tähtsust, öeldes, et see on suunatud kodumaisele elektoraadile.

"See oli ennustatav ja lähenemas on ka valimisprotsess, seega ta lähtus poliitilisest arvestusest," ütles Ebrard. 

Esimesed sajad Hondurase migrandid on jõudnud Guatemala-Mehhiko piirile. Mehhiko on toonud sinna sadu märulipolitseinikke ent lubanud samas iga migrandi asüülitaotlust ÜRO pagulasameti abil eraldi käsitleda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles