Norra vabastab luuramises kahtlustatud venelase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Botškarjov.
Mihhail Botškarjov. Foto: FREDERIK HAGEN / EPA / SCANPIX

Norra vabastab luuramises kahtlustatud venelase Mihhail Botškarjovi, teatas Norra julgeolekuamet PST täna. 

Vene riigiduuma ülemkoja saadik Botškarjov arreteeriti 21. septembril Oslo lennujaamas pärast osalemist seminaril Norra parlamendis. Teda süüdistati parlamendihoone ja selle IT-võrgu kohta andmete kogumises. 

Kohus andis eile korralduse Botškarjov vabastada, sest kohtu hinnangul ei suutnud uurijad tema süüd piisavalt tõendada. PST vaidlustas otsuse ja Botškarjov jäi vahi alla.

Täna teatas aga PST, et võttis kaebuse tagasi ning vabastab Botškarjovi. Amet oma otsust ei selgitanud.

Spekuleeriti, et Botškarjovi tahetakse kasutada Venemaal luuramises süüdistatud norralase Frode Bergi vabastamiseks, kuid PST eitab kahe juhtumi sidumist. Venemaa pidas Botškarjovi kinnipidamist põhjendamatuks provokatsiooniks.

Botškarjov eitab luuramist ja peab juhtumit arusaamatuseks, ütles tema advokaat varem

«Tahan väljendada rahulolu Venemaa Norra saatkonnast saabunud teabega föderatsiooninõukogu töötaja Botškarjovi vabastamise kohta,» tsiteeris Vene ülemkoja spiikrit Valentina Matvijenkot föderatsiooninõukogu pressiteenistus.

«Minu teada sõitsid meie töötajad praegu Botškarjovile järele,» ütles Matvijenko. Tema sõnul viiakse Botškarjov Venemaa saatkonda Oslos ning seejärel pannakse Venemaale suunduvale lennukile.

«Me kinnitasime kõige esimesest päevast peale, et kõik meie töötajale esitatud süüdistused on väljamõeldud ja asi fabritseeritud,» lausus ta. «Olen kindel, et edaspidi määrab meie riikide suhteid eranditult terve mõistus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles