Euroopa Kohus käskis Poolal peatada ülemkohtunike pensionile saatmine (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Poola kohtureformi vastu Varssavis eelmisel nädalal.
Meeleavaldus Poola kohtureformi vastu Varssavis eelmisel nädalal. Foto: Francois Devos / SIPA / SCANPIX

Euroopa Liidu kõrgeim kohus andis täna Varssavile korralduse peatada Poola ülemkohtu kohtunike pensioniea alandamise otsuse rakendamine, sest see ohustab kohtu sõltumatust.

«Poola peab otsekohe peatama ülemkohtu kohtunike pensioniea alandamist käsitleva seaduse rakendamise,» ütles Euroopa Kohus.

Poola kohtureformi asjus pöördus Euroopa Kohtusse septembris Euroopa Komisjon, paludes neil võta võimalikult kiiresti seisukoht, kas ülemkohtu kohtunike pensioniea toomine 70 aastalt 65 aastale on õiguspärane, sest komisjoni hinnangul on Poola kiirendamas kohtunike pensionile saatmise protsessi.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki kinnitas, et on kohtu otsuse kätte saanud ning sellele kavatsetakse kindlasti vastata.

«Me vaatame, mis ettepaneku need Euroopa Liidu institutsioonid teevad. Kui me võtame neid arvesse, siis on kaalumisel mitmed võimalused,» lisas Morawiecki.

Euroopa Kohtu korraldusel peaks pensionile saatmiste peatamine olema tagasiulatuva jõuga, puudutades seega mitmeid kohtunike, kes on vanuse tõttu olnud juba sunnitud ameti jätma.

Kohus hoiatas, et Poolale võidakse määrata trahv, kui selgub, et riik rikub Euroopa Liidu seadusi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles