Ülevaade: kuhu kaovad Hiina rikkad ja kuulsad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seinamaal Hiina rahvaarvult suurimas linnas Shanghais.
Seinamaal Hiina rahvaarvult suurimas linnas Shanghais. Foto: Aly Song / Reuters / Scanpix

Hiinas on hiljuti kadunuks jäänud kommunistliku partei ebasoosingusse langenud filmitäht, Interpoli juht ja üks rikkamaid investoreid. Partei sõnum kodanikele on lihtne - partei saab su kätte, kes sa ka poleks.

Esmalt jäi kadunuks üks riigi rikkamaid investoreid Xiao Jianhua, seejärel filmitäht Fan Bingbing ja nüüd üks maailma mõjukamaid politseinikke, Interpoli juht Meng Hongwei. Kõik nad jäid kadunuks ebaselgetel asjaoludel pärast Hiina võimude ebasoosingusse sattumist.

Kummalised kadumised pole Hiinas ebatavalised, aga nüüd kaovad inimesed, kes varem arvati olevat oma positsiooni tõttu väljaspool ohtu.

Kommunistlik partei saadab selget sõnumit: kes sa ka poleks, partei saab su kätte. 

Hiina president Xi Jinping.
Hiina president Xi Jinping. Foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

«Korrumpeerunud ametnikele pole parteis peidukohta,» ütles Hiina president Xi Jinping.

Alates ametisse astumisest on Xi sisepoliitika alus olnud võitlus korruptsiooniga. 2012. aastast alates on korruptsiooniga seotud kuritegudes süüdistuse saanud ligikaudu 1,5 miljonit valitsusametnikku. Nende hulgas on sõjaväeülemaid ja poliitilisi rivaale. 

Korruptsiooniga võitlemisega tegeleb salajane uurimisrühm nimega Distsipliiniinspektsiooni Keskkomisjon, mis viib läbi protsessi nimega Shuanggui. See võimaldab parteiliikmeid kinni pidada ja nende üle juurdlust läbi viia määramata aja jooksul ja ilma protseduurireegleid järgiva kohtumõistmiseta.

2015. aastal mõisteti eluaegne vanglakaristus korruptsioonis, ametiseisundi kuritarvitamises ja riigisaladuste lekitamises süüdistatud endisele julgeolekujuhile Zhou Yongkangile. 
2015. aastal mõisteti eluaegne vanglakaristus korruptsioonis, ametiseisundi kuritarvitamises ja riigisaladuste lekitamises süüdistatud endisele julgeolekujuhile Zhou Yongkangile. Foto: CCTV / AFP

Kriitikute sõnul kasutab Xi korruptsioonivastast kampaaniat poliitiliste vastaste kõrvaldamiseks. Inimõigusorganisatsioonid on mõistnud hukka ülestunnistuste saamiseks piinamismeetodite kasutamise, mis vahel on lõppenud ülekuulatava surmaga. Valitsus eitab süüdistusi ja tegeleb enda sõnul korruptsioonijuhtumitega vastavalt seadusele. 

Aastate vältel on Xi haare korruptsiooni väljajuurimiseks laienenud. Hiljuti lõi partei uue uurimisagentuuri nimega Rahvuslik Järelvalvekomisjon. 

Kinnipidamis- ja ülekuulamisprotsess on nüüd võimalik läbi viia parteist väljaspool, näiteks korruptsioonis kahtlustatavate firmajuhtide või maksude tasumisest kõrvale hiilivate filmitähtede osas.

Nüüd kutsutakse seda protsessi nimega liuzhi, mis tähendab ühes kohas kinnihoidmist. Inimesi võidakse kinni hoida mitu kuud ilma, et neil oleks juurdepääs advokaatidele või kohtule. 

Hiljuti näitas Hiina valitsus, et partei ulatub välja isegi Interpoli juhini.

Endine Interpoli juht Meng Hongwei.
Endine Interpoli juht Meng Hongwei. Foto: Roslan Rahman / AFP/Scanpix

Interpoli juht ja endine Hiina avaliku julgeoleku ministri asetäitja Meng Hongwei kadus septembris lõpus Hiinat külastades.

Interpol ütles, et tema kinnipidamine tuli üllatusena ja Hiina valitsus eiras mitu päeva organisatsiooni palvet avaldada Mengi kohta informatsiooni. Alles hiljem teatas Hiina, et Meng on Rahvusliku Järelvalvekomisjoni uurimise all. Samas avaldas Mengi abikaasa reedel intervjuus BBC-le, et pole kindel, kas tema abikaasa on elus.

«Ma arvan, et see on poliitiline tagakiusamine. Ma pole kindel, kas ta on elus,» sõnas naine.

Hiina näitlejanna Fan Bingbing.
Hiina näitlejanna Fan Bingbing. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / Scanpix

Tänaseks on endine Interpoli juhi juhtum üks mitmetest kahtlaste kadumiste reas.

2017. aastal kadus oma Hong Kongi kodust miljardär Xiao Jianhua ja tema asukoht on siiani teadmata. Sarnaselt Mengile, süüdistati ka miljardäri korruptsioonis. 

Filmitäht Fan Bingbing oli kadunud alates käesoleva aasta juunist ja ilmus taas välja alles oktoobris. Hiljuti tegi ta sotsiaalmeedias avalduse, milles vabandas maksudest kõrvalehiilimise eest. 

Ükskõik, kes nad ka poleks või kus nad ei asuks, peavad kõik Hiina kodanikud arvestama kommunistliku partei laia haardega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles