Gorbatšov: tuumaleppest loobumine on viga (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov.
Nõukogude Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov. Foto: VLADIMIR PESNYA / Sputnik / Scanpix

Nõukogude Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov mõistis hukka USA presidendi Donald Trumpi plaani tummaleppest loobuda.

«Kas on nii raske mõista, et nendest kokkulepetest loobumine näitab puudulikku tarkust?,» ütles 87-aastane Gorbatšov intervjuus uudisteagentuurile Interfax. «Leppest loobumine on viga,» lisas ta ja rõhutas, et desarmeerimislepetest ei tohi mingil juhul loobuda. 

«Kõik kokkulepped tuumaaresenali vähendamiseks ja piiramiseks tuleb alles hoida, et päästa elu planeedil Maa,» lausus Gorbatšov, kelle sõnul õõnestaks Trumpi plaan kõiki Nõukogude Liidu ja USA pingutusi tuumadesarmeerimise vallas.

USA president Donald Trump kinnitas eile, et Ühendriigid lahkuvad tuumarelvaleppest Venemaaga, sest Moskva on lepet rikkunud.

«Venemaa on lepet rikkunud. Ja rikkunud seda juba aastaid. Ma ei tea miks president Barack Obama ei pidanud selles osas läbirääkimisi või sellest ei lahkunud. Me oleme neil lasknud relvi luua, kui meil endil pole see lubatud,» seletas president ja lisas, et USA peab samuti neid relvi arendama.

Kesktegevusraadiusega tuumarelvade leppe allkirjastasid 1987. aastal USA president Ronald Reagan ja Mihhail Gorbatšov.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles