Küsitlus: Poola kohalikel valimistel kogub enim hääli võimulolev PiS (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: EPA / Scanpix

Poolas pühapäeval toimunud kohalikel valimistel kogub enim hääli ehk 32,3 protsenti võimuerakond Seadus ja Õiglus (PiS), ütlesid valimisjaoskondade sulgemise järel avaldatud uksesuuküsitluse andmed.

PiS-i mõjuvõimas juht Jarosław Kaczyński tervitas oma erakonna võitu. Ta pidas tulemust heaks märgiks järgmisel aastal toimuvate parlamendivalimiste eel, kuigi tulemus viitab, et PiS ei saa ilmselt üheski vojevoodkonnas üksi valitseda.

Praegu kontrollib erakond ühte Poola 16 vojevoodkonnast.

Opositsioonilise Kodanikuplatvormi juhitud paremtsentristlik koalitsioon kogub 24,7 protsenti häältest, selgus uuringufirma Ipsos andmeist.

Tavaliselt maapiirkondades tugevalt esindatud Talurahvapartei (PSL) kogub 16,6 protsenti häältest ning ilmselt saab sellest mitmes vojevoodkonnas kaalukeel. Tavaliselt on erakond teinud riiklikul tasandil PO-ga.

PiS-i kandidaadid ei olnud esimesed ka suurlinnade meerivalimistel.

Varssavi linnapeaks saab esimeses voorus PO kandidaat Rafał Trzaskowski. PO kandidaadid domineerisid ka Łódźis, Poznańis, Lublinis ja Wrocławis.

Gdańskis ja Krakówis tuleb ilmselt teine voor, mis toimub 4. novembril.

Valimiste ametlik tulemus selgub kõige varem teisipäeval.

Valimisosalus oli 51,3 protsenti, mis on kõrgem kui 2014. aastal, ütlesid Ipsose küsitlusandmed. Küsitluses osalesid inimesed 1160 valimisjaoskonnast.

Need valimised olid esimene üleriigiline proovikivi 2015. aasta parlamendivalimiste järel Poolat üksi juhtivale PiS-ile.

Erakonna poliitika on põhjustanud üleriiklikke meeleavaldusi ning selle valitsus on korduvalt läinud raksu Euroopa Liidu juhtidega.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles