Kreml: USA lahkumisega tuumaleppest muutub maailm ohtlikumaks (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli pressisekretär Dmitri Peskov (vasakul) ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Kremli pressisekretär Dmitri Peskov (vasakul) ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: Alexei Nikolsky / TASS / Scanpix

Kui USA viib ellu plaani lahkuda keskmaa tuumarakette keelustavast leppest, muutub maailm ohtlikumaks, hoiatas Kreml. 

«Säärased sammud muudaksid maailma ohtlikumaks,» ütles Kremli pressisekretär Dmitri Peskov, kes tõrjus USA presidendi Donald Trumpi väiteid, nagu oleks Venemaa rikkunud 1987. aastal sõlmitud keskmaa tuumajõudude lepingut (INF).

Peskov rõhutas ajakirjanikele, et Venemaa ei annaks eales esimesena lööki, isegi kui neid ähvardataks tuumarünnakuga. 

«Me ei ründa kunagi kedagi esimesena,» sõnas ta. «Me ei tunne, et meil oleks õigust esimesena lööki anda.»

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles täna, et Moskva hindab Washingtoni tegusid, mitte kavatsusi. 

«Mis puudutab USA seisukohta INF-lepingu osas, siis ei ole ma veel näinud USA presidendi otsust, olen kuulnud vaid avaldusi kavatsuste kohta ja USA enda reaktsiooni vaadates, siis see on üsna vastuoluline. Kõlab nii toetavaid kui halvaks panevaid arvamusi,» ütles Lavrov. «On avaldatud arvamust, muuseas ütles seda senaator Bob Corker, et see ei tähenda kavatsust lepingust lahkuda, vaid seda muuta.»

USA riikliku julgeoleku nõuniku John Bolton on täna ja homme Moskvas, et arutada Donald Trumpi teadet kavatsusest lahkuda INFist. 

Trump ütles eile, et Venemaa on rikkunud lepingu tingimusi, mis keelavad USA-l ja Venemaal omada, toota ja katsetada maismaalt tulistatavaid tuumalõhkepeaga tiibrakette, mille tegevusraadius on 500-5500 kilomeetrit. Selliste rakettide olemasolnud varud tuli hävitada 1991. aasta 1. juuniks.

Venemaa on korduvalt eitanud süüdistusi säärase raketi tootmises ja katsetamises.

USA teatel rikub INF-lepingut Vene maismaal baseeruv tiibrakett Novator 9M729, NATO koodnimetusega SSC-8. Washingtoni väitel annaks see Moskvale võime anda Euroopale tuumalöök sisuliselt eelhoiatuseta.

Trump ütles, et USA alustab INFiga keelatud rakettide väljaarendamist, kui Venemaa ja Hiina ei nõustu neid relvi mitte omama ega arendama. Hiina ei ole senise lepingu osaline. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles