Kahe Korea piiril asuv Panmunjomi küla demilitariseeritakse veel sel nädalal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea, Lõuna-Korea ja USA sõdurid valvamas Panmunjomi rahukülas.
Põhja-Korea, Lõuna-Korea ja USA sõdurid valvamas Panmunjomi rahukülas. Foto: Ahn Young-Joon / AP / Scanpix

Põhja- ja Lõuna-Korea ning USA-juhitava ÜRO väejuhatuse ohvitserid leppisid täna Panmunjomis toimunud kohtumisel kokku piiriküla demilitariseerimises veel sel nädalal. 

Panmunjomi küla demilitariseerimine kahe Korea vahelisel piiril on üks paljudest septembris saavutatud kokkulepetest sõjaliste pingete vähendamiseks Korea poolsaarel. 

Kohtumisel lepiti kokku demilitariseerida selle nädala jooksul osa kindlustatud piirist. 

«Pooled jõudsid kokkuleppele viia 25. oktoobriks ellu meetmed relvade äraviimiseks ja vahipostide likvideerimiseks Ühises Julgeolekupiirkonnas,» teatas Lõuna-Korea kaitseministeerium pärast kohtumist. «Seejärel viiakse kahe päeva jooksul läbi ühine tõendamisprotsess.»

Juba varem alustasid pooled maamiinide eemaldamist piirikülas. 

Tänased kolmepoolsed kõnelused olid teised viimase nädala jooksul. Ametlikult kontrollivad Panmunjoni ühiselt Põhja-Korea ja ÜRO väejuhatus. Kõnelustel tutvutakse demineerimistöödega ja arutatakse edasisi samme piirkonnas, teatas Lõuna-Korea kaitseministeerium varem. 

Eeloleval reedel toimub Panmunjonis kindralite tasemel kohtumine, kus arutatakse pingete leevendamise kokkulepete täitmist. 

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja Lõuna-Korea president Moon Jae-in leppisid septembris Pyongyangis kohtudes kokku ühiskontrolli all oleva piiriküla desarmeerimises ja maamiinide eemaldamises.

Veel lepiti kokku, et aasta lõpuks viiakse piirilt minema mõned vaatluspunktid ning alates novembrist ei korraldata piiril enam sõjaõppusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles