May: Suurbritannia lahkumisleping on 95 protsenti valmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexit
Brexit Foto: NOEMI GAGO/SIPA/NOEMI GAGO/SIPA

Briti peaminister Theresa May ütles esmaspäeva õhtul parlamendis, et lahkumisleping Euroopa Liiduga on 95 protsenti valmis, ja kutsus seadusandjaid säilitama läbirääkimiste lõppfaasis külma närvi. 

May ütles alamkojale, et lahkumiskõnelustel on lahendatud «valdav enamus» küsimusi, muuhulgas Ibeeria poolsaare lõunatipus asuva Gibraltari tulevane staatus, ning järele on jäänud vaid üks «tõeline» tüliõun - piir Ühendkuningriiki kuuluva Põhja-Iirimaa ja EL-i liikme Iirimaa vahel. 

«Me ei saa lubada sellel muutuda tõkkeks tulevase partnerluse saavutamisel, mida me kõik tahame näha,» lausus peaminister. 

Brüssel ja London ei ole endiselt jõudnud kokkuleppele, kuidas hoida avatuna maismaapiiri Põhja-Iirimaa ja Iirimaa vahel ning May rõhutas esmaspäeva hommikul ajaleheartiklis, et selles küsimuses ta kompromissile ei lähe. 

«Olen väga selgelt öelnud, et eesmärk tuleb saavutada, loomata ükskõik millist piiri Põhja-Iirimaa ja ülejäänud Ühendkuningriigi vahel,» kirjutas May The Sunis. «See õõnestaks riiki ning seaks ohtu raskesti kätte võidetud rahu Põhja-Iirimaal.»

17. ja 18. oktoobril peetud EL-i tippkohtumist nimetati Suurbritannia lahkumiskokkuleppe seisukohast otsustavaks, kuid see osutus pigem vaheetapiks.

Ummikusse jooksnud Iiri piiri probleemile lahendust ei leitud ning pooled tõdesid, et vaja on veel mõnd nädalat või mõnd kuud.

Pisut lootust näis pakkuvat EL-ilt tulnud ettepanek pikendada Brexiti-järgset üleminekuperioodi, aga selle vastu on otsustavalt Briti Brexiti-meelsete leer.

Suurbritannia lahkub EL-ist järgmise aasta 29. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles