USA juhitav koalitsioon ründas veel üht mošeed Süürias (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purustatud mošee Süürias. Foto on illustratiivne.
Purustatud mošee Süürias. Foto on illustratiivne. Foto: AFP/SCANPIX

USA juhitav koalitsioon teatas esmaspäeval, et pommitas Süüria idaosas mošeed, mis oli tõenäoliselt džihadistide komandopunkt -- tegemist oli teise sarnase rünnakuga nädala jooksul. 

Koalitsiooni andmeil hävitasid nad mitu hoonet, mida äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejad kasutasid rünnakuteks Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) vastu Sousa külas. 

Üks ehitistest oli mošee, mida kasutati kaitserajatise ja komandokeskusena, on öeldud avalduses, mille kohaselt sai õhulöökides surma mitu IS-i võitlejat. 

Neljapäeval eest ründas koalitsioon samuti mošeed, kuhu olid end väidetavalt samuti džihadistid sisse seadnud. Rünnakus hukkus koalitsiooni pressiesindaja sõnul 12 "Daeshi terroristi".

Selles piirkonnas võitleb džihadistidega USA toetatav SDF, mis on tõrjunud IS-i välja ulatuslikelt aladelt Süüria põhja- ja idaosas.

Sakraalehitised on tavaliselt kaitstud Genfi konventsiooniga, välja arvatud juhul, kui neid kasutatakse sõjalisel otstarabel, märkis esmaspäeval Pentagoni kõneisik Rob Manning. 

"Kui ISIS valib teadlikult hoone oma komando- ja kontrollrajatiseks, kaotab ISIS sellega hoone kaitstud staatuse," lisas ta. 

Londonis baseeruv Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus märkis, et neljapäeval korraldatud rünnakus sai surma 18 tsiviilisikut, sealhulgas seitse last, kes kõik olid IS-i džihadistide lähedased. 

Keskuse andmeil hukkus ka 11 IS-i võitlejat. 

Koalitsiooni väitel olid mõlema rünnaku ajal mošeedes vaid IS-i võitlejad. Mošeed asuvad teineteisest umbes kolme kilomeetri kaugusel. 

Džihadistid on sõjalised sihtmärgid, ütles Manning. "Nad vastikud, nad on metsikud. Nad on ebaeetilised ning neile pole mingi probleem tsiviilisikuid ohtu seada."

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles