Washington Post: CIA juht sõidab Türki (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Luure Keskagentuuri juht Gina Haspel.
USA Luure Keskagentuuri juht Gina Haspel. Foto: SIPA/Scanpix

USA Luure Keskagentuuri juht Gina Haspel sõidab Türki, kus president Recep Tayyip Erdoğan peaks teisipäeval andma lisateavet Saudi teisitimõtlejast ajakirjaniku Jamal Khashoggi surma kohta, kirjutas Washington Post informeeritud allikatele viidates. 

Reisi põhjusena viidatakse Ühendriikide soovile pääseda ligi türklaste käsutuses olevatele andmetele, nagu seda on väidetav salvestus ajakirjaniku surmast. Valge Maja anonüümsust palunud allika sõnul suhtuvad luureametnikud üha ettevaatlikumalt Saudi Araabia selgitustesse. 

Saudide väitel suri Khashoggi kuningriigi Istanbuli konsulaadis kakluse tagajärjel ning teda ei tahetud tappa. Saudi Araabia välisminister Adel al-Jubeir on öelnud, et riigi tegelik juht kroonprints Mohammed bin Salman ei olnud juhtunust teadlik. 

Türgi allikate andmeil tapeti Khashoggi konsulaadis, misjärel tema surnukeha tükeldati ja toimetati konsulaadist minema. Selle tarvis oli Saudi Araabiast Türgisse saadetud 15-liikmeline löökrühm. 

Washington Posti sõnul on Trumpi administratsiooni peamine mure, et Türgi president paljastab üksikasju, mis seovad kroonprintsi otseselt Khashoggi mõrvaga. Saudi Araabia on Ühendriikide kauaaegne liitlane ja Trumpi administratsioonil on selle naftariigiga erakordselt lähedased suhted.

Lehe küsimustele vastanud USA ametiisiku sõnul ei toeta salvestus Saudi võimude versiooni Khashoggi surma kohta. Allikas ei ole salvestust kuulnud, kuid on teadlik selle sisust.

Vähemalt kaheteistkümnel löökrühma liikmel öeldakse olevat sidemeid Saudi luureteenistusega ja paljudel ka kroonprintsiga, kirjutab Washington Post passidest, sotsiaalmeediast, kohalikest meediakanalitest ja muudest allikatest saadud andmetele tuginedes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles