Horvaatia ekspeaminister mõisteti süüdi korruptsioonis ja sõjalt kasu lõikamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horvaatia endine peaminister Ivo Sanader eile Zagrebis kohtupingis.
Horvaatia endine peaminister Ivo Sanader eile Zagrebis kohtupingis. Foto: ANTONIO BRONIC / REUTERS / SCANPIX

Horvaatia pikaajalisele endisele peaministrile Ivo Sanaderile määrati eile kahe ja poole aasta pikkune vanglakaristus altkäemaksu võtmise eest Hypo Alpe Adria pangalt aastatel 1991–1995 peetud sõja ajal.

Sanaderi ei võetud kohtuotsuse väljakuulutamise järel vahi alla ning ta lahkus kohtusaalist ühtegi avaldust tegemata. Varem on ta nimetanud kogu protsessi poliitiliselt motiveerituks.

Ekspeaministri advokaat Jadranka Sloković ütles, et Sanader on juba vahi all veetnud kauem, kui talle määratud karistus ette näeb ning otsus kavatsetakse kindlasti edasi kaevata.

Kohtuniku sõnul sai Sanader ajal, kui ta oli Horvaatia asevälisminister, Austria pangalt 3,6 miljonit kuna (484 000 eurot), mida õigusemõistja tõlgendas kui sõjalt kasu lõikamist.

Altkäemaksu saamise järel korraldas Sanader kohtu hinnangul asjad nii, et nüüdseks kokku kukkunud pank laenas Horvaatiale raha saatkondade ja konsulaatide ehitamiseks.

Aastatel 2003–2009 Horvaatia peaminister olnud Sanader mõisteti esimest korda samas asjas süüdi ja saadeti vangi 2012. aastal, kuid kolm aastat tagasi tühistas põhiseaduskohus otsuse, leides, et talle ei tagatud ausat protsessi.

Eile lõppenud uue protsessi järel peab Sanader kohtu korraldusel tagastama saadud altkäemaksu riigile.

Teisel, täna algaval protsessil on Sanader kohtu ees süüdistatuna altkäemaksu võtmises Ungari energiakontsernilt MOLilt 2008. aastal vastutasuks juhtiva positsiooni eest Horvaatia energiaettevõttes INAs.

Kohtu all on ka MOLi tegevjuht Zsolt Hernádi, kelle üle mõistetakse õigust tagaselja.

Nii Sanader, Hernádi kui ka MOL on rikkumisi eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles