Rootsi piirikontroll on jännis Schengeni reeglite täitmisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi politseinik kontrollimas piiriületaja dokumente Öresundi väina ääres.
Rootsi politseinik kontrollimas piiriületaja dokumente Öresundi väina ääres. Foto: Nils Meilvang / AFP / Scanpix

Suur osa Rootsi piirkontrolli tööst pole kooskõlas Euroopa Liidu ja Schengeni reeglitega ning probleemid vajavad kiiremas korras kõrvaldamist, selgub Rootsi Raadio uuriva toimetuse kätte jõudnud salastatud raportist.

Ametlikult avaldamata Euroopa Komisjoni raportis kritiseeritakse kogu Rootsi piirikontrollisüsteemi ülesehitust ning töökorraldust.

Euroopa Liidu inspektorid heidavad riigile ette, et välispiiril kontrolli eest vastutavatel eri ametkondadel – politseil, rannikuvalvel, migratsiooniametil ja tollil – puudub ühine struktuur ning ühtne töökorraldus.

Mitmes punktis rikub Rootsi Schengeni viisaruumi reegleid.

Näiteks ei ole täidetud piirikontrolli tegevate töötajate haridus- ja oskusnõudeid, mida Euroopa Komisjon kirjeldab oma raportis kui ebapiisavaid ja Schengeni nõuetele mitte vastavaid.

Lisaks hindab Euroopa Liit mitterahuldavaks Rootsi piiriametnike võimalust pääseda ligi olulistele andmebaasidele ning teha neis otsinguid. Hävitava hinnangu annab Euroopa Liit Rootsi piirkontrolli tööle nii lennuväljadel, sadamates kui ka maapiiril.

«On loomulikult väga murettekitav ja tõsine, et me ei täida Schengeni nõudeid,» lausus Rootsi piiripolitsei juht Patrik Engstöm. «Aga suund on meile ju loomulikult täiesti selge. On iseenesestmõistetav, et Rootsi peab täitma kõik Schengeni nõuded kontrollile välispiiril.»

Euroopa Liidu inspektorid tutvusid Rootsi piirikontrolli tööga ka 2011. aastal ning juba siis andsid nad sellele väga kriitilise hinnangu.

Engströmi sõnul on ammused probleemid jätkuvalt lahendamata, kuna Rootsi on alates 2000. aastast keskendunud muude valdkondade arendamisel ega ole piirivalve küsimustega eriti tegelenud.

Piiripolitsei juht lubab siiski Euroopa Komisjoni raportis loetletud puuduste kõrvaldamisega tegelema asuda ning loodab, et viie aasta pärast on olukord juba parem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles