Mustast merest leiti tervena säilinud 2400 aastat vana laevavrakk (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bulgaaria ranniku lähedalt Mustast merest leitud Vana-Kreeka kaubaleva vrakk on teadaolevalt vanim tervikuna säilinud alus.
Bulgaaria ranniku lähedalt Mustast merest leitud Vana-Kreeka kaubaleva vrakk on teadaolevalt vanim tervikuna säilinud alus. Foto: BLACK SEA MARITIME ARCHAEOLOGY PROJECT / HANDOUT / EPA / SCANPIX

Musta mere põhjast leiti peaaegu puutumatuna säilinud iidne Kreeka kaubalaev.

«Väikest tükki laevast dateeriti radiosüsinikumeetodil ja see kinnitas, et tegu on vanima inimkonnale teadaoleva tervikliku laevavrakiga,» teatasid laeva leidnud Musta mere allveearheoloogia uurimisprojekti esindajad.

Dateeringu põhjal pärineb alus aastast 400 eKr, mil Must meri oli Kreeka kolooniate kaubateede ristumiskoht.

Leitud laev lebab rohkem kui 2000 meetri sügavusel mere põhjas külili, kuid tema mast ja rool on terved. Nii sügaval on vesi hapnikuvaba, mistõttu võivad orgaanilised ained säilida tuhandeid aastaid.

Varem on seesuguseid laevu nähtud vaid Antiik-Kreeka keraamilistel nõudel, ütles Southamptoni ülikooli professor Jon Adams, kes on ühtlasi allveearheoloogia projekti liider.

«See muudab meie teadmisi antiikaja laevaehitusest ja meresõidust,» sõnas ta.

Kolm aastat kestnud allveearheoloogia projekti raames on Mustast merest leitud üle 60 laevavaraki, nende hulgas nii roomaaegseid laevu kui 17. sajandi kasakate sõjalaevastik.

Teadlased kasutasid merepõhja uurimiseks spetsiaalset süvaveekaamerate süsteemi, mida varem on kasutatud nafta- ja gaasileikukohtade uurimiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles