Türgi võimude väitel varjab Eesti terroriste (5)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne parlamendi väliskomisjoni esimeheks saamist oli Volkan Bozkır Türgi Euroopa asjade minister ja enne seda karjääridiplomaat, muuseas ka suursaadik ELi juures.
Enne parlamendi väliskomisjoni esimeheks saamist oli Volkan Bozkır Türgi Euroopa asjade minister ja enne seda karjääridiplomaat, muuseas ka suursaadik ELi juures. Foto: Sander Ilvest

Eesti varjab Türgi eest terroriste, selgus Türgi parlamendi väliskomisjoni esimehe Volkan Bozkıri intervjuust Postimehele. Tormilise pöörde võtnud usutluse järel avaldas Bozkır kahetsust, et selle üldse andis, ja üritas nõuda selle avaldamata jätmist. Intervjuu jäi Bozkıri eksklusiivseks etteasteks Eesti ajakirjanduses, sest pärast usutlust tühistati tema järgmisele päevale määratud vestlus ERRiga.

Aga miks teil siis on inimesed kohtuotsuseta vangis?

Teie info on vale. Kohtuotsuseta ei saa kedagi vanglas pidada. Nad on seal kohtu otsusel. Kohtu lõppotsus on teine otsus. Esimeses kohtuotsuses võidakse öelda, et te võite käia kohtus, olemata vangis, või et on tõendeid, et võite osa asitõenditest hävitada, ja nad hoiavad neid vanglas, kuni kohus jätkab.

Ma ei tea, kuidas teie süsteemis on, aga näiteks USA süsteemis kogutakse kõik asitõendid kokku ja tuleb ainult üks kohtuistung, mille järel tehakse otsus. Aga Türgi süsteemis – nagu paljudes Euroopa riikides – on kohtuprotsessid, kus vahepeal kuulatakse tunnistajaid, kaitsjaid, mõnikord toob prokurör sisse uusi asitõendeid ja siis kohus otsustab järgmise istungi aja, mis toimub kuu või kahe pärast.

Enamasti neid ei hoita trellide taga, kui tegu pole just hullunud mõrtsukatega. Nad lastakse seniks kautsjoni vastu välja.

Miks?

Sest see inimene võib ka veel süütu olla.

See sõltub kuriteost. Kui kuritegu on midagi sellist, mille eest saab määrata eluaegse või 30-aastase vangistuse, on nad kohtu ajaks vangistuses. Kui tegu on millegagi, mille eest on ette nähtud aasta või kaks vangistust, siis kohus otsustab.

Ma tean, et te olete siin ühe perekonna sõber…

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles