Pompeo: USA tühistab Khashoggi tapmisega seotud saudide viisad

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo teisipäeval välisministeeriumis pressikonverentsil.
USA välisminister Mike Pompeo teisipäeval välisministeeriumis pressikonverentsil. Foto: Reuters/ScanPix

USA-Saudi

USA tühistab ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmisega seotud Saudi Araabia ametnike viisad, teatas välisminister Mike Pompeo teisipäeval. 

"Me rakendame kohaseid meetmeid, mis hõlmab viisade tühistamist ja muud," lausus Pompeo Ühendriikide välisministeeriumis pressikonverentsil., vihjates, et kõnealuseid ametnikke võib oodata reisikeeld Ühendriikidesse. 

"Need karistused ei jää selles asjas meie viimaseks sammuks. Me jätkame täiendavate meetmete analüüsimist, et võtta isikud vastutusele," sõnas ta, lisades, et Washingtonil on õnnestunud tuvastada vähemalt mõned ajakirjaniku tapmisega seotud isikud. 

Pompeo ei täpsustanud Saudi ametnike arvu, kellele sanktsioonid kehtestatakse, kuid ütles, et nad töötavad kuningriigi "luureteenistustes, kuninglikus õukonnas, välisministeeriumis ja teistes ministeeriumites". 

Ühendriikide välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert täpsustas, et meede puudutab 21 Saudi ametnikku, kelle viisad kas tühistatakse või kellele keelatakse tulevikus viisade väljastamine. 

Välisministri sõnul teeb USA selgeks, et ei "salli sellist tegu härra Khashoggi, ajakirjaniku, vaigistamiseks vägivalla abil". 

Ühendriigid uurivad ka, kas saavad rakendada antud juhtumi puhul nn Magnitski seadust finantssanktsioonide kehtestamiseks Khashoggi surmaga seotud isikutele, lausus ta. 

Pompeo ütles ka, et Washington peab Saudi Araabiat jätkuvalt liitlaseks ja teda ning president Donald Trumpi ei "rõõmusta" kuningriigi karistamine.

Saudi võimud on teatanud seoses Khashoggi tapmisega 2. oktoobril Saudi konsulaadis Istanbulis 18 isiku kinnipidamisest. 

Saudi võimud möönsid pärast kaks nädalat kestnud salgamist viimaks laupäeval, et Washington Posti kolumnist ja Ar-Riyadi kriitik Khashoggi sai surma Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis puhkenud kakluses.

Saudide väitel ei tahetud ajakirjanikku tappa. Saudi Araabia välisminister Adel al-Jubeir on öelnud, et riigi tegelik juht kroonprints Mohammed bin Salman ei olnud juhtunust teadlik.

Türgi avaldatud andmed viitavad aga sellele, et ajakirjaniku tapmine oli ettekavatsetud operatsioon, mis kiideti heaks Saudi Araabia valitsuse kõrgeimal tasandil. 

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles teisipäeval, et Saudi Araabia ametnikud kavandasid Khashoggi tapmist mitu päeva ette ja selleks saadeti Istanbuli spetsiaalne löökrühm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles