USA kordas üleskutset Pakistanile ohjeldada äärmuslasi Afganistanis (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo teisipäeval välisministeeriumis pressikonverentsil.
USA välisminister Mike Pompeo teisipäeval välisministeeriumis pressikonverentsil. Foto: AFP/SCANPIX

USA-Pakistan

USA välisminister Mike Pompeo kordas teisipäeval üleskutset Pakistanile ohjeldada Afganistanis võitlevaid äärmuslasi ja kinnitas, et Washington on võtmas vastutusele oma ebamugavat partnerit sõjas terrorismiga. 

Pompeo tervitas Ühendriikide välisministeeriumis pressikonverentsil pikalt edasi lükatud parlamendivalimisi Afganistanis ja ütles, et Washingtoni "julgustab" valimisosalus. 

Afganistani valimisi varjutasid islamiliikumise Taliban rünnakud valimispäeval ning probleemid valimisnimekirjade puudumise ja mõnede suletuks jäänud valimisjaoskondadega. 

"Meie ootus on, et Pakistan ei annaks turvapaika terroristidele oma läänepiiril," sõnas Pompeo vastuseks ajakirjanike küsimusele Islamabadi rolli kohta. 

"Seda sõnumit ei oleks me saanud selgemalt edastada," lausus välisminister. "Pakistan võetakse vastutusele, kui nad seda ei saavuta ja kui nad ei ole selles jõupingutuses siirad." 

Pompeo sõnul tahavad kõik jõuda Afganistanis leppimiseni ja seda pole võimalik saavutada turvapaiga andmisega Talibanile, Haqqani võrgustikule või teistele pühasõdalaste rühmitustele, mis Afganistanis võitlevad. 

Ühendriikide riigipea Donald Trumpi valitsus tühistas septembris 300 miljoni väärtuses sõjalise abi andmise Pakistanile pärast aastaid kestnud kurtmist, et Islamabad jätkab sidemete kultiveerimist äärmuslastega, kes korraldavad rünnakuid nii Afganistanis kui ka Indias. 

Pakistan on kriitikat tõrjunud ja öelnud, et riik on maksnud äärmuslastega võideldes kõrget hinda ja suudab tuua Talibani läbirääkimislaua taha. 

Talibani delegatsioon kohtus varem oktoobris Kataris USA eriesindajaga Lõuna-Aasia küsimustes Zalmay Khalilzadiga. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles