Šveits alustas küberrünnakutega seotud Vene luurajate suhtes kriminaalmenetlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spiezi labor Bernis, mida Vene luurajad püüdsid Šveitsi väitle rünnata.
Spiezi labor Bernis, mida Vene luurajad püüdsid Šveitsi väitle rünnata. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / Scanpix

Šveitsi justiitsministeerium andis peaprokuratuurile loa alustada kriminaalmenetlust kahe arvatava Vene luuraja suhtes, keda süüdistatakse katsetes korraldada riigis tundlike sihtmärkide vastu küberrünnakuid.

Šveitsi ametnikud on öelnud, et kaks varem sel aastal Hollandis vahistatud kahtlusalust plaanisid küberrünnakut Bernis asuvale Spiezi laborile ning sooritasid küberrünnaku Maailma Antidopinguagentuuri (WADA) Lausanne'i kontorile. 

Justiitsministeerium teatas eile oma avalduses, et on andnud peaprokuratuurile rohelise tule kriminaalmenetluseks pärast kohtumisi välisministeeriumiga. 

Šveitsi ametnike sõnul uuris Spiezi labor rünnakukatse ajal Inglismaal Briti-Vene topeltagendile Sergei Skripalile ja tema tütrele Juliale korraldatud närvimürgirünnakut ning Süürias korraldatud gaasirünnakuid.

WADA on olnud Vene võimudele aastaid pinnuks silmas dopingutarvitamise paljastamise tõttu Venemaa spordis.

Vene luurajate vahistamise üksikasjad on teadmata, kuid Hollandi peaminister Mark Rutte teatas 26. märtsil, et Skripali vastu korraldatud rünnaku tagajärjel saadeti riigist välja kaks Vene luuretöötajat. 

Vene välisminister Sergei Lavrov taunis septembris teateid sellest, et Vene agendid võtsid sihikule Spiezi labori, öeldes, et ta ei suuda uskuda, et meedia ei kajastanud vahistamisi siis, kui need aset leidsid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles