USA piiri poole liigub veel teinegi suur migrandikaravan (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA poole teel olevad Hondurase migrandid puhkamas Huixtla linnas Mehhiko lõunaosas.
USA poole teel olevad Hondurase migrandid puhkamas Huixtla linnas Mehhiko lõunaosas. Foto: PEDRO PARDO / AFP / SCANPIX

Lisaks suuremale migrandikaravanile, mis on oma teekonnal USA piiri suunas jõudnud praeguseks Lõuna-Mehhikosse, liigub parasjagu läbi Guatemala põhja poole veel teinegi enam kui tuhandest inimesest koosnev grupp. 

USA president Donald Trump on nimetanud karavani, mis on juba Mehhikosse jõudnud, rahvuslikuks hädaolukorraks ning lubanud jätta Kesk-Ameerika riikidele, kust teelolijad pärit on, andmata miljonite dollarite ulatuses abi.

Suurem osa USA suunas liikuvaid migrante on pärit vaesest ja vägivalla küüsis ägavast Hondurasest.

Esimene karavan on praeguseks jõudnud Huixtla linna Mehhikos: sealt jääb USA piirini veel 1800 kilomeetrit.

Mehhiko valitsuse sõnul on neile esitatud 1699 taotlus põgenikustaatuse saamiseks. Migrandikaravanis on hinnanguliselt kokku umbes 4500 inimest.

Veel Guatemalas teel olevas rühmas on Reutersi andmeil vähemalt tuhat migranti, mõne kohaliku väljaande hinnangul liigub karavanis aga üle 2000 inimese.

Vool aina jätkub

Riigi pealinnas Guatemalas migrantide varjupaika pidava Mauro Verzeletti sõnul nende juurest nädalaga käinud läbi 11 000 inimest. «Teame, et see ei lõppe mõne päevaga ja et sellest tuleb pikk rändeprotsess,» lisas ta.

Eelduste kohaselt alustavad Kesk-Ameerikast lähipäevil teed USA poole mitu karavani, kes on saanud innustust väidetest, et ohtlikku teekonda põhja poole on üheskoos turvalisem läbida.

Aastane Hondurase tüdruk Estephanie magamas oma ema süles Huixtlas teekonnal USA piiri poole.
Aastane Hondurase tüdruk Estephanie magamas oma ema süles Huixtlas teekonnal USA piiri poole. Foto: ADREES LATIF / REUTERS / Scanpix

USA riigipea Trump ja Vabariiklik Partei on üritanud migrandikaravanide teemat rakendada peatset vahevalimiste vankri ette, lootes nii säilitada kontrolli senati ja esindajatekoja üle.

Nii president kui ka mitmed konservatiivsed aktivistid on väitnud, et Mehhikos liikuva karavani hulka on imbunud kurjategijad ja Lähis-Ida päritolu inimesed, kuid ühtegi tõendit selle kohta pole esitatud.

Ka üks USA vastuluure ametnik ütles Reutersile, et mingit kinnitust sellistele väidetele pole. Anonüümseks jääda soovinud ametniku sõnu on USA võimud otsinud märke, et grupiga on püüdnud liituda mässulised, kuid seni pole neid tuvastatud.

Peagi ametist lahkuv USA suursaadik ÜROs Nikki Haley kirjutas eile Twitteris, et migrandikaravani teele asumise tagant tuleks otsida poliitilisi motiive.

«Venezuela ja Kuuba sotsialistlike diktaatoritega liidus olevad Hondurase poliitikud julgustavad karavani õõnestama USA-sõbraliku (presidendi Juan Orlando) Hernándeze valitsust,» teatas Haley, kes külastas tänavu nii Hondurast kui Guatemalat.

USA asepresident Mike Pence kordas sama mõtet, öeldes ajakirjanikele, et Hernándeze sõnul olla karavani organiseerinud vasakpoolsed ühendused ja seda rahastab Venezuela.

Ei Haley ega Pence esitanud oma väidetele mingeid tõendeid.

Mehhikol keeruline valik

Hondurase võimude teatel on teekonnal USA poole seni surma saanud vähemalt kaks inimest: üks mees kukkus alla kaubikult Mehhikos ning teine sai surma püüdes pääseda veoautole Guatemalas.

Mehhiko, kes on keeldunud seni maksmast Trumpi nõutava piiritara eest, püüab laveerida Washingtoni nõudmiste ja Kesk-Ameerika migrantidega solidaarsuse üles näitamise vahel. Riik loodab sundinda karavani lagunema enne USA piirile jõudmist, pakkudes migrantidele võimalust registreerida ennast Mehhiko võimude juures ja paluda asüüli.

Asüülitaotlusega tegelemine võib võtta nädalaid ning selle aja jooksul peavad migrandid jääma samasse paika, kus nad oma taotluse esitasid. Reeglite rikkumise korral on Mehhiko võimudel õigus nad riigist välja saata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles