Lahkumislepinguta Brexit võib jätta britid smugeldajate meelevalda (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubaveokid Doveri sadamas. Lahkumislepinguta Brexiti korral ummistuks meretee Suurbritannia ja Prantsusmaa vahel kiiresti.
Kaubaveokid Doveri sadamas. Lahkumislepinguta Brexiti korral ummistuks meretee Suurbritannia ja Prantsusmaa vahel kiiresti. Foto: Adrian Dennis / AFP / Scanpix

Briti valitsuse auditi kohaselt on teadmatus Brexiti tingimuste osas jätnud Ühendkuningriigi ettevõtetele liiga vähe aega valmistumaks võimalikuks lahkumislepinguta liidust väljumiseks, mistõttu võivad olukorda hakata ära kasutama ebaseaduslikku äri ajavad kaubitsejad.

Ühendkuningriigi riigikontrolli aruanne kõneleb vastu peaminister Theresa May mitmel puhul korratud põhimõttele, et ilma lahkumislepinguta Euroopa Liidust väljumine on parem variant, kui kehva lepinguga leppimine.

Auditi kohaselt on lahkumisläbirääkimiste käigust tulenev ebakindlus lükanud edasi ettevalmistuste tegemist ilma lepinguta lahkumise puhuks, mis võib anda organiseeritud kuritegelikele jõukudel võimaluse hakata smugeldama kaupu üle uue Euroopa Liidu ja Suurbritannia vahelise piiri.

«Ettevõtetel pole piisavalt aega teha muudatusi, mida on vaja juhuks, kui Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust ilma lepinguta,» seisab aruandes.

Briti valitsus paneb kokku plaane laevade tellimiseks, et lepinguta lahkumise puhul tuua riiki toitu ja ravimeid.

Dokumendis lisatakse, et pikemas perspektiivis on organiseeritud kuritegevus nobe kasutama ära iga näilist nõrkust või tühimikku uute reeglite jõustamises.

Auditi hinnangul on 145 000–250 000 kaupmeest sunnitud lahkumislepinguta Brexiti korral esimest korda hakkama täitma tollideklaratsioone. «Valitsuse dokumendid ütlesid juba 2018. aasta juulis, et on liiga hilja kindlustada, et kõik kaupmehed oleks end piisavalt  ette valmistanud lepinguta lahkumise stsenaariumiks,» öeldakse raportis.

Kokku peaks sellises olukorras kasvama tollideklaratsioonide hulk 55 miljonilt 260 miljonile, mis paneks valitsuse süsteemid hiiglasliku surve alla.

Audit jõudis seisukohale, et 11 kokku 12st valitsuse projektist asendada või parandada olemasolevaid piirisüsteeme nii, et need sobiks põhjalikumate tollikontrollidega, ei pruugi saada õigeks ajaks valmis.

The Financial Times kirjutas teisipäeval, et ees ootava kaose mõõtmeid tasapisi hoomama hakkav valitsus paneb kokku plaane laevade tellimiseks, et lepinguta lahkumise puhul tuua riiki toitu ja ravimeid.

Eilsel kabinetinõupidamisel olla valitsusele selgitatud, et transporditrass Briti Doveri sadama ja Prantsusmaa Calais’ vahel ummistuks kiiresti, kui vajalikke tollisüsteeme ei saada õigeks ajaks paika.

Telekanali ITV poliitikatoimetaja Robert Pestoni väitel olevat transpordiminister Chris Grayling öelnud valitsuskabinetile, et kaubavedu Calais’t Suurbritanniasse kahaneks 85 protsendi võrra.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles