Ekspert: Moskva võib suurendada Iskanderite arvu Kaliningradis (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa võib suurendada Iskanderi rakettide arvu Kaliningradi oblastis.
Venemaa võib suurendada Iskanderi rakettide arvu Kaliningradi oblastis. Foto: Dmitry Rogulin / Dmitry Rogulin/TASS/Scanpix

Venemaa võib vastuseks USA diviisi Poola paigutamisele suurendada Iskanderi rakettide arvu Kaliningradi oblastis, ütles sõjateaduse akadeemia asepresident Sergei Modestov.

«Tavaliselt räägitakse vastusena ähvardustele Poola suunast Iskanderide paigutamisest Kaliningradi oblastisse,» ütles Modestov Interfaxile. 

Vene kaitseminister Sergei Šoigu.
Vene kaitseminister Sergei Šoigu. Foto: Vikipeedia

Vene kaitseminister Sergei Šoigu peab Poola valitsuse plaani paigutada oma alale alaliselt USA diviis ohuks piirkonna julgeolekule ja sunnib Venemaad rakendama vastumeetmeid.

«Poola valitsuse kava paigutada oma alale alaliselt USA diviis annab vastupidise tulemuse ega soodusta stabiilsuse ja piirkonna julgeoleku tugevnemist,» Sergei Šoigu eile Minskis Vene ja Valgevene kaitseministeeriumi kolleegiumi istungil.

«Neis oludes oleme sunnitud rakendama vastumeetmeid ja peame olema valmis tasalülitama võimalikke meiesuunalisi sõjalisi ohte, kust suunast nad ka ei tuleks,» lausus ta.

«Mulle tundub, et see peaks olema kompleksne vastus. Igal juhul üksi NATO väe taristule sihitud operatiivtaktikaliste kompleksidega Poola piiril asi ei piirdu. Need tuleb katta usaldusväärse kaug- ja lähiõhutõrjesüsteemiga, lisaks peavad olema raadiolektroonilise võitluse vahendid,» lisas ekspert.

«Võib ette näha ka muid vahendeid, selgitamaks Poolale, et ta ei ole oma julgeolekut tugevdanud, vaid end hoopis tõsise löögi alla seadnud. Peame andma mõista, et meil on, millega vastata. Mitte ähvardada, vaid näidata, et oleme oma julgeoleku tagamisel vähemalt sama otsustavad,» märkis ta.

Mais edastas Balti laevastiku staap, et Kaliningradi oblasti raketibrigaad on viidud üle operatiivtaktikalistele rakettidele Iskander-M. Lisaks asuvad seal piirkonnas rannaraketikompleksid Bal ja kaugõhutõrjeraketid S-400 Triumf.

Poola tegi USA-le pakkumise paigutada riiki alaliselt soomusdiviis ja lubas maksta selle eest 2 miljardit dollarit. Mõlemad riigid on NATO liikmed, kuid pakkumine on kahepoolne ja jääb NATO raamistikust välja. Septembris teatas USA president Donald Trump, et tema ja ta valitsus tõsiselt kaaluvad alalise USA sõjaväebaasi ehitamist Poola.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles