Belgia ostab USA varghävitajad F-35

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varghävitaja  F-35B.
Varghävitaja F-35B. Foto: LPhot KYLE HELLER /BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/HANDOUT / EPA / Scanpix

Belgia ostab USA varghävitajad F-35, et vahetada välja vananenud hävituslennukid F-16, teatas peaminister Charles Michel.

Belgia käivitas 2017. aasta märtsis välja pakkumismenetluse 34 hävituslennuki ostmiseks umbes 3,6 miljardi euro eest. Lisaks hävituslennukitele ostetakse droone, fregatte, miinitraalereid ja soomusmasinaid, ütles peaminister. 

«Lennukid ja droonid tulevad USAst, ülejäänu tuleb Euroopast,» lisas ta.

Kriitikud ei kiida USA hävitajate ostmist heaks. «See pole Euroopalik valik. See on hullem kui kõrvakiil, see on Euroopa kaitse jaoks kohutav,» ütles mõttekoja Robert Schuman Foundation juht Jean-Dominique Giuliani ja lisas, et hävitajate hooldus ja operatsioonisüsteemid jäävad alati sõltuma USA kontrollist.

F-35 varghävitajaid peetakse ajaloo kõige kallimateks relvasüsteemideks ja neid on müüdud mitmetele riikidele, näiteks Suurbritanniale ja Jaapanile.

Vaid paari nädala eest teatas USA, et Lõuna-Carolinas aset leidnud õnnetuse tõttu keelatakse kõigil F-35 lennukitel õhkutõusmine. Nimelt kukkus septembri lõpus üks varghävitaja Beauforti õhuväebaasi lähedal alla ja hävis.

Varghävitaja F-35 kukkus alla 28. septembril.
Varghävitaja F-35 kukkus alla 28. septembril. Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles