Macron: Euroopa Liit ei ole ostukeskus (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni sõnul pole Euroopa Liit ühesuunaline tänav, vaid vastastikune pühendumine.
Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni sõnul pole Euroopa Liit ühesuunaline tänav, vaid vastastikune pühendumine. Foto: Blondet Eliot-POOL/SIPA / Blondet Eliot-POOL/SIPA/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron manitses idapoolseid Euroopa Liidu liikmesriike mitte loobuma ühenduse põhimõtete täitmisest ja tõdes, et Euroopa ei ole ostukeskus.

Prantsuse riigipea kuulutas Tšehhi, Ungari, Poola ja Slovakkia meedias avaldatud usutluses, et Euroopa ei ole ostukeskus, korrates oma varasemat seisukohta, et liikmesriigid ei saa valida, missuguseid Euroopa Liidu aluspõhimõtteid järgida. 

Seitse kuud enne Euroopa Parlamendi valimisi ütles Macron, et ootab valimiskampaaniast heitlust progressiivsete ja natsionalistlike jõudude vahel. 

Prantsuse president, kes alustab täna kahepäevast visiiti Slovakkias ja Tšehhis, avaldas muret mõne Euroopa Liidu liikmesriigi keeldumise pärast mitte võtta 2015. aasta rändekriisi järel ühenduse programmi alusel vastu Lähis-Idast ja Põhja-Aafrikast pärit migrante. 

«Meil on kollektiivne vajadus sidususe ja solidaarsuse järele: me ei saa lõigata Euroopa eelarvest kasu ilma solidaarsuse näitamiseta rände küsimuses,» sõnas Macron, hoiatades, et mõne liikmesriigi iga samm oma panuse vähendamiseks Euroopa Liidu ühisesse eelarvesse kahjustaks bloki ja selle ühisturu ühtsust.   

«Me ei saa vähendada oma panust Euroopa eelarvesse, saamata aru, mida ühisturg meile annab. Kui me tahame Euroopat tappa, peaksime praegusel kursil jätkama,» ütles ta. 

Prantsuse presidendi sõnul ei ole Euroopa ühesuunaline tänav, vaid vastastikune pühendumine. 

Macron kritiseeris kõnes Poola kohtureforme, väljendas muret ajakirjaniku tapmise pärast Slovakkias ja Ungaris toimuvate arengute pärast. 

«Mul on Viktor Orbániga head suhted, ma austan teda isiklikult ja Ungari rahva poolt valitud peaministrina, aga Euroopa, mis eirab ideede ja uskumuste mitmekesisust, meedia või kohtusüsteemi sõltumatust, põgenike vastuvõtmist, on Euroopa, mis reedab meie olemuse,» sõnas Macron.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles