Venemaalased on veendunud: Skripalide mürgitamise taga polnud Venemaa (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Närvimürgirünnaku läbiviimises süüdistatavad väidetavad Vene GRU töötajad.
Närvimürgirünnaku läbiviimises süüdistatavad väidetavad Vene GRU töötajad. Foto: HO / AFP / Scanpix

Hiljuti avaldatud uuringust selgus, et vaid kolm protsenti küsitletud Venemaa elanikest usub, et Venemaa sõjaväeluure GRU oli endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamise taga.

Skripalid mürgitati Suurbritannias Salisbury linnas närvimügiga Novitšok. Ühendkuningriik on esitanud süüdistuse rünnaku eest kahele väidetavale GRU töötajale, ent Moskva on kahtlused korduvalt ümber lükanud. 

Venemaa riigimeedia sõnul korraldas rünnaku Suurbritannia, et õhutada foobiat Venemaa vastu. 

Uurimisasutuse Levada Center poolt korraldatud uuring näitas, et 28 protsenti küsitletutest usub, et Skripalide mürgitamise taga oli Briti luureamet. Vaid kolm protsenti arvab, et rünnaku korraldas Vene GRU. 56 protsenti arvab, et rünnaku võis korraldada ükskõik kes. 

20 protsenti vastanutest ütles, et pole juhtumist midagi kuulnud ja 33 protsendi sõnul on nad rünnaku kohta vaid natukene kuulnud.

Küsitluses osales 1600 inimest 52 erinevast Venemaa piirkonnast. Küsitlus viidi läbi 18. kuni 24. oktoobrini.

Närvimürgirünnaku eest Suurbritannias süüdistuse saanud Ruslan Boširov (vasakul) ja Aleksandr Petrov mängisid Vene propagandatelevisioonis süütuid turiste.
Närvimürgirünnaku eest Suurbritannias süüdistuse saanud Ruslan Boširov (vasakul) ja Aleksandr Petrov mängisid Vene propagandatelevisioonis süütuid turiste. Foto: TASS/Scanpix

Briti uuriva ajakirjanduse ühendus Bellingcat avaldas mõni aeg tagasi, et rünnaku korraldasid valenimede Aleksander Petrov ja Ruslan Boširov all esinenud GRU töötajad, kelle õiged nimed on vastavalt Aleksander Jevgenjevitš Miškin ja Anatoli Tšepiga.

Pärast tagaotsimisfotode avalikustamist astusid mõlemad mehed üles Venemaa televisioonis ja väitsid, et nad on tavalised turistid, kes Salisbury külastasid. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles