Video: Indoneesia linna uus valuuta on plasttaara (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle poole ookenisse sattuvast plastprügist tekitavad Hiina, Indoneesia, Filipiinid, Tai ja Vietnam.
Üle poole ookenisse sattuvast plastprügist tekitavad Hiina, Indoneesia, Filipiinid, Tai ja Vietnam. Foto: Nhac Nguyen / AFP / Scanpix

Indoneesia suuruselt teine linn Surabaya tuli prügisorteerimise ja ümbertöötlemisse saatmise edendamiseks välja uuendusliku ideega – linnas võimaldatakse bussisõidu eest tasuda plasttaaraga.

Kaks tundi kehtiv bussipilet maksab kümme plasttopsi või viis plastpudelit ja uudse süsteemiga loodetakse saavutada ambitsioonikas eesmärk – muutuda 2020. aastaks plastprügita linnaks.

«Prügi, nagu näiteks plastpudelid, kuhjuvad minu naabruskonnas, seega ma võtsin need kaasa mitte üksnes puhtama keskkonna pärast, vaid selleks, et prügikoristajatel oleks lihtsam,» ütles Surabaya elanik Linda Rahmawati.

Linna andmetel moodustab plastprügi 15 protsenti kogu päevasest prügist, ligikaudu 400 tonni. Üks buss suudab koguda ligikaudu 7,5 tonni pudeleid ühes kuus.

Pärast pudelite kokkukogumist eemaldatakse neilt sildid ja korgid ning need müüakse ümbertöötlemisfirmadele. Saadud raha eest toetatakse bussiliiklust ja ehitatakse linna rohealasid.

«Indoneesia on üks maailma suurimaid panustajad, mis puudutab plastprügi, ja selle initsiatiivi kaudu püüame tõsta rahva keskkonnateadlikkust, eriti plastprügiga seonduvat,» ütles linna transpordiameti juht.

Suur osa elanikke tervitab linna uut süsteemi. «Me saame vähendada prügi, nii et see ei kogune meie kodudesse, saame plasti tuua siia ja teha sellest kasu,» ütles linnaelanik Sulastri, kellel sarnaselt paljude indoneeslastega on ainult üks nimi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles