Saksa välisministeeriumi hoiatus: Erdoğani-vastane postitus viib Türgis vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajatest maha jäänud plakatid.
Meeleavaldajatest maha jäänud plakatid. Foto: Ralph Orlowski / Reuters / Scanpix

Saksamaa välisministeerium uuendas hiljuti reisinõuannete rubriiki oma veebilehel ja manitseb kõiki Türki reisijaid olema sotsiaalmeedias ettevaatlikud, sest valitsuse ja president Erdoğani kritiseerimine võib viia Türgis vahistamiseni.

Välisministeeriumi veebilehel tõdetakse, et viimastel aastatel on Türgis vahistatud mitu Saksamaa kodanikku, kes on sotsiaalmeedias Türgi valitsust või president Recep Tayyip Erdoğani kritiseerinud. Avaldused, mis Saksamaal oleksid kaitstud õigusega sõnavabadusele, võivad Türgis tuua kaasa kohtumenetluse, kirjutatas ministeerium.

Saksamaa välisministeerium uuendas Türgit puudutavaid reisi- ja turvanõuandeid sel nädalal.
Saksamaa välisministeerium uuendas Türgit puudutavaid reisi- ja turvanõuandeid sel nädalal. Foto: Kuvatõmmis

Viimase kahe aasta jooksul on Saksamaa kodanikke meelevaldselt üha sagedamini kinni peetud. Saksa kodanike vahistamised ja süüdimõistmised olid korduvalt seotud Türgi valitsuse kritiseerimisega sotsiaalmeedias.

Sellised avaldused, mis Saksamaal oleksid kaitstud õigusega sõnavabadusele, võivad Türgis kaasa tuua kriminaalmenetluse. Piisav põhjus võib olla «jagamine» või «meeldib» reaktsiooni kasutamine kellegi teise postituse juures.

Tuleb eeldada, et ka mitte-avalikud kommentaarid sotsiaalmeedias võidakse Türgi ametivõimudele edastada. Need, kes mõistetakse süüdi «presidendi solvamises» või «terroriorganisatsioonide propaganda levitamises», riskivad mitmeaastase vanglakaristusega.

Allikas: Saksamaa välisministeeriumi kodulehekülg

Samuti tõdes välisministeerium, et suur hulk inimesi vahistatakse kahtlustatuna seotuses Fetullah Güleni usuliikumise FETÖ-ga.

Sel kuul vahistati Türgist sündinud sakslane, keda valitsus süüdistas Erdoğani nimetamises diktaatoriks ja lapsemõrvariks. Süüdistuse aluseks olev postitus tehti väidetavalt neli aastat enne mehe reisi Türki ja see saadeti ametivõimudele anonüümse e-kirja teel. Veel vähemalt neli sakslast on Türgis väidetava poliitilise aktiivsuse tõttu vahistatud.

Selline oht ei puuduta aga mitte üksnes sakslasi. Juulis vahistati kaks kurdi päritolu Briti kodanikku, kui valitsus leidis nende sotsiaalmeediast kurdide Rahvakaitseüksust (YPG) toetavaid postitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles