FBI: pommipakke võib olla USAs endiselt liikvel (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud Floridas Aventura pommide saatmises kahtlustatava Cesar Sayoci ema kodu juures.
Politseinikud Floridas Aventura pommide saatmises kahtlustatava Cesar Sayoci ema kodu juures. Foto: Mike Stocker / ZUMAPRESS.com / SCANPIX

Kuigi 13-le president Donald Trumpi suhtes kriitilisele isikule kirjapommi saatmises kahtlustatav mees vahistati eile Miamis, võib FBI hoiatuse kohaselt olla lõhkeainet sisaldavaid pakke endiselt veel liikvel.

Kirjapommide saatmises kahtlustatav mees vahistati eile Florida osariigis Miamis. Politsei teatel on tegemist 56-aastase Cesar Sayociga ning ei välistata ka uusi vahistamisi.

«Usume, et oleme saanud kätte õige mehe, kuid ees on veel palju tööd. Mis tähendab, et meil on hulk vastamata küsimusi,» lausus pressikonverentsil FBI juht Christopher Wray.

USA justiitsminister Jeff Sessionsi sõnul on Sayocile esitatud viis süüdistust. Need hõlmavad muu hulgas lõhkeainete osariigisisest transporti, lõhkeainete postitamist ja endiste presidentide ähvardamist.

Pommide saatmises kahtlustatava Cesar Sayoc politsei fotol.
Pommide saatmises kahtlustatava Cesar Sayoc politsei fotol. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Süüdimõistmise korral ootab teda kuni 48-aastane vangistus.

Varem teinud pommiähvardusi

Kahtlusalust on ka varem mitmel korral vahistatud, muu hulgas pommiähvarduste, varguste ja uimastite omamise eest.

Näiteks 2002. aastal võttis Miami politsei mehe kinni pärast seda, kui ta ähvardas õhkida Florida energiafirma. 

Floridas elav, kuid New Yorgis sündinud mees tabati ühelt pakilt leitud sõrmejälgede põhjal. Vahistamise hetkel oli ta pakiautos, mis oli täis kleebitud president Donald Trumpi toetavaid ja demokraate halvustavaid pilte ja kleepse. 

CNNi andmeil olid mehe vanemad ta kodust välja ajanud.

Florida osariigi esindaja andmeil on mees registreeritud Vabariikliku Partei liikmeks. 

Üleeile said kirjapommi ka New Jersey senaator Cory Booker ja endine rahvusliku luure juht James Clapper. Ka neile saadetud pakid olid sarnased veel kümnele Demokraatliku Partei liikmele või Trumpi kritiseerinud avaliku elu tegelasele saadetud kirjapommile.

Bookerile saadetud pakk avastati üleeile hilisõhtul, kuid tehti avalikuks alles eile.

Trump ärgitas vabariiklasi valima

Mõjukatele USA demokraatidele saadetud pommipakid pidurdavad vabariiklaste hoogu enne novembrikuiseid vahevalimisi, ütles president Donald Trump eile. 

«Vabariiklastel läheb eelhääletusel ja ka küsitlustes nii hästi, kuid nüüd juhtus see pommi asi ning (aeglustunud) hoog on näha,» kirjutas Trump Twitteris.  «See, mis toimub, on väga kahetsusväärne. Vabariiklased, minge ja valige!»

Seni pole saadetistest ükski plahvatanud, kuid politsei sõnul on pakkides torupommid, mida tuleb käsitseda hoolikalt. Esialgu pole teada, kas pakid saatis üks või mitu inimest.

Timesi allikate sõnul saadeti kõik pakid tõenäoliselt postiga. Algselt arvati, et mõned pakkidest toimetas sihtkohta kas pommitegija isiklikult või kuller.

Ametnikud üritavad ka välja selgitada, kust sai pommitegija lõhkekeha valmistamiseks vajalikud materjalid. 

CNNi sõnul uurib politsei asja kodumaise terrorismi paragrahvi alusel. Samas uuritakse, kas pommipanija on seotud välismaalastega.

Pommisaadetistest esimene tuli välja esmaspäeval, kui see leiti New Yorgis miljardär George Sorosi kodu postkastist.

Selliseid pakke saadetud ka ekspresident Barack Obamale, endisele asepresidendile Joe Bidenile, endisele justiitsministrile Eric Holderile, CIA endisele juhile John Brennanile, Demokraatliku Partei eelmisele presidendikandidaadile Hillary Clintonile, Demokraatliku Partei endisele juhile Debbie Wasserman Schultzile, esindajatekoja saadikule Maxine Watersile, näitleja Robert De Nirole ja CNNile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles