Pittsburghi sünagoogitulistaja süüdistas juute migrantide abistamises (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad Elupuu sünagoogi juures Pittsburghis.
Uurijad Elupuu sünagoogi juures Pittsburghis. Foto: Brendan Smialowski / AFP / Scanpix

Eile USAs Pennsylvania osariigis juutide pühakojas 11 inimest tapnud Robert Bowers tegi tulistamise ajal antisemiitlikke avaldusi ning süüdistas juute sotsiaalmeedias migrandikaravanide toetamises.

Politsei sai väljakutse Elupuu sünagoogi Squirrel Hilli juudikogukonnas eile hommikul kell 9.54 kohaliku aja järgi (16.54 Eesti aja järgi).

Kõigest viis minutit enne seda oli uurijate hinnangul 46-aastasele Bowersile kuuluvalt kontolt sotsiaalvõrgustikus Gab tehtud kurjakuulutav postitus: «Ma ei saa istuda ja vaadata, kuidas minu inimesi maha notitakse. Kuradile avalik arvamus, ma lähen sisse.»

Bowers oli enne seda postitanud ohtralt antisemiitlikke ja muud vihakõnet sisaldavaid postitusi Gabis, mis turundab end kui Twitteri alternatiivi, mis ei sea postitatavale sisule peaaegu mingisuguseid piiranguid.

Ühes postituses väitis Bowers, et juudid aitavad transportida migrandikaravanide liikmeid. Ta jagas keskkonnas videot, mis väidetavalt kujutas juutide põgenike abistamisega tegeleva ühenduse HIAS tööd USA ja Mehhiko piiril. Teises postituses kirjeldas Bowers HIASi tegevust kui varjatud kurjust.

17 päeva enne rünnakut postitas Bowers väljavõtte HIASi veebilehelt, kus olid ära toodud sabatiteenistused, mida peeti põgenike toetuseks. Nimekirjas oli ka sabatiteenistuse toimumise aadress Elupuu sünagoogi lähistel.

Mehe veendumuse kohaselt on migrandikaravanides liikuvad inimesed vägivaldsed, kuna nad püüavad põgeneda vägivalla küüsis riikides. Bowers nimetas neid korduvalt sissetungijateks.

«Ma olen märganud, et inimesed, kes varem ütlesid «illegaalid», on nüüd hakanud ütlema «sissetungijad». Mulle meeldib see,» postitas Bowers kuus päeva enne tulistamist.

Trumpi ümber liiga palju juute

Bowers kritiseeris oma postitustes ka USA presidenti Donald Trumpi, süüdistades riigipead selles, et too on ümbritsenud end liiga paljude juutidega. Ühes postituses väitis ta näiteks, et asjad ei muutu seni, kuni presidendi lähikonnas on nii palju juute.

Muuhulgas kommenteeris ta neli tundi enne tulistamist ühe teise postituse all, et ei hääletanud Trumpi poolt ning oli varem sõimanud Trumpi globalistiks.

Bowers postitas Gabi ka pilte oma tulirelvadest ning videolõike tulistamisharjutustest.

Suhtlusvõrgustik Gab teatas avalduses, et seisab vastu kõigile terrori- ja vägivallategudele ning et nende eesmärk on kaitsta väljendusvabadust ja kõigi inimeste isiklikku vabadust internetis.

Praeguseks on Gab Bowersi kontost teinud koopiad, selle sulgenud ja jätkab suhtlust FBIga.

Tulistamine kestis paarkümmend minutit

Bowers korraldas rünnaku Pittsburghi Elupuu sünagoogis laupäevahommikuse sabatiteenistuse ajal, kui majas olid kolme eri koguduse liikmed.

Politsei andmeil viibis kahtlusalune hoones kokku umbes 20 minutit. Korrakaitsjad jõudsid sündmuspaigale, kui Bowers oli parasjagu sünagoogist lahkumas. Ründaja ja uksel talle vastu astunud politseiohvitseri vahel puhkes tulevahetus.

Seepeale pöördus Bowers tagasi pühakotta, kus peitis end eriüksuslaste eest. Vahistamise käigus sai Bowers mitu kuulihaava, kuid tema seisukord on stabiilne. Kinni võtmise ajal olevat mees jätkanud antisemiitlike kommentaaride tegemist.

Bowersile on esitatud kokku 29 süüdistust, sealhulgas tulirelva kasutamises mõrva sooritamiseks 11 puhul ning mitmes vihakuriteos.

Inimesed kogunemas mälestama Pittsburgi sünagoogitulistamise ohvreid.
Inimesed kogunemas mälestama Pittsburgi sünagoogitulistamise ohvreid. Foto: Stephanie Strasburg / AP / Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles