Rootsi Keskpartei juht Annie Lööf saab homme ilmselt ülesande juhtida võimukõnelusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi Keskpartei esimees Annie Lööf oktoobri keskel pressikonverentsil.
Rootsi Keskpartei esimees Annie Lööf oktoobri keskel pressikonverentsil. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / EPA / SCANPIX

Homme peab Rootsi sotsiaaldemokraatide esimees Stefan Löfven andma parlamendi esimehele teada, millega on lõppenud talle antud kahenädalane periood valitsuse moodustamiseks ning kui ta ei suuda koalitsiooni kokku panna, läheb ülesanne suure tõenäosusega Keskpartei juhile Annie Lööfile.

Selle nädala esmaspäeval esitas Löfven parlamendi spiikrile Andreas Norlénile ülevaate kõneluste käigust, mis seni on olnud aga edutud. Sama saatus tabas ka esimesena valitsuse moodustamiseks võimaluse saanud Moderaatide esimeest Ulf Kristerssoni, kellele spiiker andis koalitsiooni kokku panemiseks samuti kaks nädalat.

Kui Löfveni aeg kõigi eelduste kohaselt homme otsa saab, peab Norlén andma ülesande kellelegi kolmandale.

«Mina oletan, et selleks on Annie Lööf,» ütles Umeå ülikooli riigiteaduste dotsent Johan Hellström uudisteagentuurile TT.

Hellströmi hinnangul on Lööf kõige loogilisem valik kompromissi saavutamiseks, sest Keskpartei koos Liberaalidega asub Rootsi poliitilisel maastikul kõige enam tsentris. Samas on mõlemad parteid parlamendis väikesed jõud.

«See oleks ju üsna nõrk valitsus, nad peaks olema tihedas kontaktis ja kõnelustes paljude teiste parteidega iga otsuse eel,» selgitas Hellström.

Ka Göteborgis tegutsev riigiteaduste professor Jonas Hinnfors peab Lööfi kõige loogilisemaks valikuks, kui Löfven ei suuda valitsust homseks kokku panna.

Samas tähendab see Hinnforsi hinnangul, et Lööf peab loobuma seni pidevalt korratud põhimõttest, et Keskpartei tahab valitseda osana paremparteid liidust Alliansist, kuhu kuuluvad lisaks neile Liberaalid, Moderaadid ja Kristlikud Demokraadid. Samuti on Lööf hoidnud seni veendunud joont, et Alliansi peaministrikandidaat on Moderaatide juht Kristersson.

Hinnforsi hinnangul on siiski väike võimalus, et Löfven saab valitsuse moodustamiseks pisut lisaaega, kuid selleks peab ta suutma spiiker Norlénile tõestada, et on teinud koalitsiooni moodustamisel edusamme.

Rootsi Sotsiaaldemokraatliku Partei juht Stefan Löfven kohtumas parlamendi esimehe Andreas Norléniga.
Rootsi Sotsiaaldemokraatliku Partei juht Stefan Löfven kohtumas parlamendi esimehe Andreas Norléniga. Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS / Scanpix

Moderaatide allika sõnul pole aga neil seni mingit infot, et Löfven oleks suutnud kõnelustel edasi liikuda, kuid nad ei poolda ka võimaluse andmist Lööfile, sest peavad kummaliseks, et kõnelusi juhiks partei liider, kelle erakond kogus valimistel kõigest kaheksaprotsendise toetuse.

Riigiteaduste professori sõnul on võimalik ka, et spiiker ei anna valitsuse moodustamise ülesannet uuesti üldse kellelegi.

«Üks variant Norlénile on, et ta ei anna kellelegi ülesannet, vaid käsib parteidel paari nädala jooksul asjade üle järele mõelda ning oma seisukohti tutvustada, enne kui uuesti määratakse keegi valitsust moodustama,» lausus Hinnfors.

Löfven kohtub parlamendi esimehega homme kell 9.45 (Eesti aja järgi 10.45) ning ülejäänud seitsme parlamendipartei juhid on kutsutud ükshaaval Norléniga vestlema pärast seda.

Pärast kohtumisi peaks spiiker õhtupoolikul tutvustama avalikkusele, kuidas Rootsis valitsuse moodustamise protsessiga jätkatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles